11 dec. 2023 | 08:40

Domnitorul român cu cele mai multe neveste. A iubit, dar a fost și iubit, iar după 30 de ani de domnie istoria l-a consemnat ca fiind Alexandru cel Bun

ACTUALITATE
Domnitorul român cu cele mai multe neveste. A iubit, dar a fost și iubit, iar după 30 de ani de domnie istoria l-a consemnat ca fiind Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun, unul dintre cei mai longevivi domnitori din istoria Moldovei și totodată domnitorul român cu cele mai multe neveste, el lăsând o amprentă profundă asupra destinelor țării, marcând cu diplomație și stabilitate cei peste 30 de ani de domnie.

Deși titulatura de „cel Bun” i-a fost atribuită postum, aceasta reflectă cu acuratețe conduita sa în timpul domniei, caracterizată de evitarea conflictelor și menținerea Moldovei într-o perioadă relativ liniștită.

Prima căsătorie a lui Alexandru cel Bun a fost cu Margareta, fiica palatinului Ștefan din Losontz-Polonia, o doamnă de origine catolică. Căsătoria a avut loc înainte de înscăunarea sa pe tronul Moldovei, și pentru prima sa soție catolică, Alexandru a construit biserica de la Baia, lângă Fălticeni. Din păcate, Margareta a murit la scurt timp după căsătorie și a fost înmormântată în biserica pe care soțul său a ridicat-o în memoria ei.

A doua soție a domnitorului a fost Ana, cunoscută și sub numele de Neacșa, presupusă fiică a lui Mircea cel Bătrân. Din nefericire, și această căsătorie a fost umbrită de tragedie, Ana murind în 1418 și fiind înmormântată la mănăstirea Bistrița.

Alexandru cel Bun - litografie publicată de Dimitrie Papazoglu în anul 1891 după fresca din Biserica Mănăstirii Cozia

Alexandru cel Bun – litografie publicată de Dimitrie Papazoglu în anul 1891 după fresca din Biserica Mănăstirii Cozia (Sursă: Wikipedia)

Domnitorul român care a menținut pacea vreme de 30 de ani

Următoarea căsătorie a fost cu Ringala, o verișoară îndepărtată și văduva fiului cneazului Mazoviei. Cu toate că nunta a fost fastuoasă, căsnicia a durat doar zece ani, iar motivul divorțului a fost legat de încercările Ringalei de a-l converti pe domn la catolicism.

Despărțirea a implicat o compensație substanțială pentru Ringala, inclusiv o pensie anuală de 600 de galbeni, târgul Siret și Volovățul, precum și satele dependente. Alexandru cel Bun a gestionat această situație cu diplomație, evitând conflictele cu regele Vladislav al Poloniei.

În 1422, la un an după divorțul de Ringala, Alexandru cel Bun s-a recăsătorit cu Marina, provenind dintr-o familie boierească din Moldova și fiind ortodoxă. Marina a devenit prima doamnă româncă de la care ne-a rămas un portret autentic. Cu ea, Alexandru cel Bun a avut patru copii: Cneaja, Ștefan, Bogdan și Petru Aron.

Ultima căsătorie a domnitorului a durat mai bine de zece ani, iar Marina i-a supraviețuit lui Alexandru cel Bun. La începutul anului 1432, domnitorul a decedat la Mănăstirea Bistrița, ca urmare a unui atac de cord. A fost înmormântat lângă soția sa, Ana.

Vezi și: Domnitorul român care a renunțat la țară și tron pentru o femeie. Petru Șchiopul s-a stins, lăsând în urma sa doar faima de afemeiat 

Vezi și: Trădărea la români: cum au fost vânduţi Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu

Vezi și: Care sunt adevăratele origini ale lui Mihai Viteazu. Puțini români știu aceste detalii. Omul care l-a făcut domnitor

După moartea lui Alexandru cel Bun, Moldova a trecut printr-o perioadă dificilă, iar moștenirea sa a rămas în memoria poporului moldovean ca o epocă de stabilitate și înțelepciune. Conducerea sa înțeleaptă și abilitățile diplomatice au contribuit semnificativ la menținerea păcii și prosperității în Moldova, lăsând o amprentă durabilă în istoria țării.