17 mart. 2023 | 23:47

Documentul care arată planul pe 10 ani al Rusiei de a destabiliza Moldova. Ce scrie despre România

ULTIMA ORĂ
Documentul care arată planul pe 10 ani al Rusiei de a destabiliza Moldova. Ce scrie despre România

În timp ce Rusia duce un război în Ucraina, încearcă, de asemenea, să își sporească influența deja puternică în Moldova, o națiune de 2,6 milioane de locuitori care se învecinează cu Ucraina și UE.

Un document divulgat arată planul Kremlinului în legătură cu Moldova

Potrivit unui document divulgat obținut de un consorțiu internațional de instituții media Moscova intenționează să obțină un control vast asupra țării până în 2030.

O sursă occidentală de informații, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că Direcția pentru cooperare transfrontalieră a Kremlinului ar fi creat documentul, intitulat „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”, în 2021.

Potrivit documentului, obiectivele cheie ale Rusiei sunt de a se asigura că factorii de decizie politică și societatea moldovenească, în general, au o atitudine negativă față de NATO și că țara are o prezență puternică a grupurilor de influență pro-ruse în politică și economie.

Documentul prevede ca Transnistria să rămână o regiune separatistă, cu trupe rusești staționate în continuare acolo. Mass-media rusească ar trebui să aibă o prezență largă în Moldova, în timp ce limba rusă din țară trebuie să aibă un statut oficial.

Ce scrie în document despre țara noastră

Unul dintre așa-numitele „obiective realiste pe 10 ani” este „contracararea încercărilor actorilor externi” – cum ar fi România vecină, alte state membre ale UE sau SUA – „de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influența NATO și de a slăbi pozițiile Rusiei”.

Ca o contrapondere, documentul are în vedere o implicare mai profundă a Moldovei în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, versiunea Moscovei a NATO, și în Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia.

„Documentul tratează Moldova ca pe un satelit maleabil asupra căruia Rusia poate exercita control și influență, în timp ce încearcă să blocheze influența occidentală”, a declarat David Kramer, fost secretar de stat adjunct al Statelor Unite pentru democrație, drepturile omului și muncă.

Reacția premierului moldovean

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că țara sa este conștientă de încercările Rusiei de a submina țara sa, adăugând că obiectivele militare ale Rusiei nu reprezintă cea mai mare amenințare.

„Din punct de vedere militar, Rusia nu poate avansa”, a spus el, adăugând că presiunea economică și politică a Rusiei este cea care rămâne o amenințare majoră la adresa statalității Republicii Moldova.