Dina Cocea a fost una dintre cele mai frumoase actrițe din România, iar faima sa a ajuns până la protipendada bucureșteană, cea care a „sorbit-o din priviri” încă din primul moment.
Un lucru mai puțin știut despre acrrița Dina Cocea este că, la un moment dat, ar fi reușit să-i atragă atenția inclusiv infamului lider comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu care se zvonește că ar fi avut o legătură amoroasă, dar pasageră și discretă.
Dina Cocea s-a născut în data de 27 noiembrie 1912, în Capitală. A avut, încă de la început, avantajul de a face parte dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind cunoscutul scriitor și pamfletar, N.D. Cocea, iar mama sa fiica lui Constantin Mille.
Ba mai mult, mătușa sa este nimeni alta decât la fel de celebra Alice Cocea, care a făcut senzație pe scenele de teatru din Paris, în perioada interbelică.
Imediat după ce a terminat liceul, Dina Cocea a plecat, la rândul ei, la Paris pentru a studia teatrul, absolvind aici în anul 1934.
În ciuda faptului că premisele erau în favoarea ei, în ceea ce privește o eventuală carieră la Paris, ea a ales să se întoarcă în România și să „pună în scenă” ceea ce învățase în țara sa natală. Nu dura mult și, în 1935, cucerea Bucureștiul în calitate de actriță a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino.
Ce-i drept, debutul și l-a făcut tot în capitala franceză, unde a jucat în filmul La jeune fille d`une nuit.
În România, a jucat atât pe scenele de teatru, cât și într-o serie de filme cum ar fi Neamul Șoimăreștilor, Ștefan cel Mare sau Iancu Jianu. Evident, acestea nu sunt singurele exemple, în acest sens.
Timp de 70 de ani, Dina Cocea a alternat teatrul cu filmul, iar în paralel a deținut funcția de director de teatru, timp de 30 de ani. S-a întâmplat la Teatrul Nostru, o instituție particulară pe care o patrona, de asemenea.
În aceeași măsură, ea a ocupat funcția de profesor universitar, dar s-a ocupat intens și de dramaturgie.
De-a lungul vieții sale, a obținut mai multe premii importante, printre care Artist Emerit, în anul 1962, Ordinul Muncii Clasa a II-a, în anul 1967, Ordinul Meritul Cultural Clasa a II-a, în anul 1967, Ordinul Steaua României, în anul 2002, – Doctor Honoris Causa (IATC).
Mai mult, seviciile poștale ale României au pus în circulație, în anul 2006, o marcă poștală, cu valoarea nominală de 1,50 lei, purtând portetul actriței Dina Cocea, în seria Mari actori români contemporani.
Așa cum menționam anterior, Dina Cocea a fost o femeie frumoasă și extrem de curtată de bărbații din „lumea bună” a Bucureștilor.
Se zvonește că, la un moment dat, ar fi fost iubita baronului Manfred von Killinger care, în acea perioadă, era ambasadorul Germaniei în România.
Însă, poate, cel mai interesant zvon este cel potrivit căruia ar fi fost, în altă perioadă a vieții sale, curtată și cucerită de însuși Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist care sădea „teama” în orice român.
Legătura lor ar fi fost una discretă, întrucât niciunul dintre ei nu și-ar fi dorit ca acest lucru să se afle.
Dincolo de poveștile de dragoste neoficiale pe care le-a avut actrița, în ceea ce privește căsătoriile sale, se știe că avut parte de un mariaj care a eșuat la scurt timp, pe vremea când încă se afla la Paris.
Totuși, marea dragoste a Dinei Cocea a fost dirijorul Mihai Brediceanu, ultimul său soț.
Talentata actriță a murit în data de 28 noiembrie 2008, la vârsta de 95 de ani, din cauze naturale (infarct miocardic). A fost înmormântată la Cimitirul Bellu, din București.