07 iun. 2023 | 18:29

Distrugerea barajului de la Kahovka, impact devastator. Zeci de mii de hectare se vor transforma în deșert

ULTIMA ORĂ
Distrugerea barajului de la Kahovka, impact devastator. Zeci de mii de hectare se vor transforma în deșert

Distrugerea barajului de la Kahovka ce data din epoca sovietică va avea un impact devastator, întrucât zeci de mii de hectare rămase fără irigații se vor transforma în deșert, conform ministrului Agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, despre impactul distrugerii barajului

Mykola Solsky, a declarat că distrugerea hidrocentralei va transforma în deșerturi câmpurile din sudul țării, anul viitor. Oficialul a precizat că dezastrul va întrerupe alimentarea cu apă a 31 de sisteme de irigații din regiunile ucrainene Dnipro, Kherson și Zaporizhzhia.

În anul 2021, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, aceste sisteme au asigurat irigarea a 584.000 de hectare de pe care fermierii au recoltat aproximativ patru milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase.

Conform ministerului Agriculturii din Ucraina, distrugerea barajului a lăsat fără apă 94% dintre sistemele de irigații din regiunile Herson, 74% din cele din Zaporizhzhia și 30% din cele din Dnipro.

De asemenea, ministerul a citat estimări preliminare ce indică faptul că aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol de pe malul drept al regiunii Herson vor fi inundate.

„De câteva ori mai multe (terenuri vor fi sub ape, n.r.) pe malul stâng al regiunii, care este în prezent ocupat”, a transmis ministerul, care nu a precizat cât de multe cereale ar putea fi pierdute din cauza inundațiilor.

42.000 de oameni, în pericol

Kievul a estimat că aproximativ 42.000 de persoane sunt în pericol din cauza inundațiilor ce se așteaptă să atingă un nivel maxim miercuri. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că prăbușirea barajului a lăsat sute de mii de oameni fără acces normal la apă potabilă.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că țara sa ar putea recolta 18 milioane de tone de cereale de iarnă în acest an, iar grâul de iarnă domină producția.

Ucraina, un important producător și exportator mondial de cereale, a acuzat Moscova că a comis o crimă de război prin aruncarea în aer a barajului ce alimenta o stație hidroelectrică. De cealaltă parte, Kremlinul a dat vina pe Ucraina pentru acest incident.