Dispută rară între Norvegia și Suedia. Totul după o rachetă care a nimerit greșit: „Un incident foarte grav”
Ministerul norvegian de externe și-a exprimat iritarea față de Suedia pentru că nu a informat imediat cu privire la o rachetă de cercetare care s-a prăbușit în Norvegia, într-o dispută rară între cei doi vecini.
Tensiuni între Stockholm și Oslo
Racheta, care a fost lansată luni dimineața devreme de la Centrul spațial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei, a plonjat într-un versant de munte din municipalitatea Målselv, în nordul îndepărtat al Norvegiei, la aproximativ 10 km de cea mai apropiată zonă locuită.
Nimeni nu a fost rănit și nu au fost raportate pagube materiale.
„Prăbușirea unei astfel de rachete este un incident foarte grav care poate provoca pagube serioase”, a declarat Ministerul de Externe de la Oslo.
„Atunci când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este crucial ca cei responsabili să informeze imediat autoritățile norvegiene relevante prin canalele corespunzătoare”, a precizat acesta.
Racheta făcea experimente în gravitație zero la o altitudine de 250 km .
„Racheta a urmat o traiectorie ușor mai lungă și mai vestică decât cea calculată și a aterizat după un zbor complet la 15 km în Norvegia”, a declarat luni într-un comunicat Corporația Spațială Suedeză.
„Lucrările de recuperare a încărcăturii utile sunt în curs de desfășurare”, a adăugat aceasta.
Norvegia, iritată de Suedia
Ministerul de Externe norvegian a precizat, de asemenea, că lucrările de recuperare nu ar fi trebuit să înceapă fără o autorizație norvegiană, care nu a fost acordată.
Autoritatea norvegiană pentru aviație civilă a declarat că a aflat despre prăbușire din comunicatul de presă al Corporației Spațiale Suedeze emis luni.
Autoritatea norvegiană pentru aviație civilă a declarat că a aflat despre prăbușire abia când Corporația Spațială Suedeză a emis un comunicat de presă luni.
„Autoritățile norvegiene iau foarte în serios orice activitate neautorizată pe partea norvegiană a frontierei”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul nu a primit o notificare oficială a incidentului din partea autorităților suedeze.
„A aterizat în munți, la 1.000 de metri altitudine și la 10 km de cea mai apropiată așezare”, a declarat șeful departamentului de comunicații al SSC, Philip Ohlsson.