Dispariția amfibienilor de pe Pământ este tot mai aproape. Care este cauza, ce consecințe ar avea această extincție
Specialiștii spun că ne aflăm în al șaselea proces de extincție în masă din istoria planetei. În mijlocul acestuia, dispariția amfibienilor de pe Pământ este tot mai aproape. Broaștele, salamandrele și apodele sunt cele mai amenințate vertebrate de pe planetă, conform celui mai recent studiu.
Care este cauza problemelor broaștelor și salamandrelor
Dispariția amfibienilor este tot mai aproape, în condițiile în care 40% dintre aceste animale reprezintă specii ce sunt acum amenințate cu extincția.
„Amfibienii dispar mai rapid decât putem să studiem noi fenomenul, dar lista cu motivele pentru care ar trebui să îi protejăm este mult mai lungă, incluzând și rolul lor în medicină, în controlul ciumei, avertizarea în privința condițiilor de mediu și, nu în cele din urmă, ele fac planeta mai frumoasă”, a explicat Kelsey Neam, ecologista la Re:wild, organizația ce luptă pentru protejarea și refacerea lumii naturale.
În timp ce bolile și dispariția habitatelor lor naturale au dus la un declin de peste 90% al populației de amfibieni, din 2004 până azi, acum aceste animale se confruntă cu o nouă amenințare: schimbarea climatică.
Citește și: Ne aflăm într-o a șasea extincție în masă? Ce înseamnă asta, de fapt
Efectele schimbării sistemelor climatice și impactul acestui lucru asupra mediului reprezintă, la ora actuală, 39% din riscul pentru dispariția amfibienilor de pe Pământ.
Ce grăbește dispariția amfibienilor de pe Pământ
La mică distanță, pierderea habitatului natural se încăpățânează să rămână ridicat, cu 37%, în ciuda deceniilor de apeluri ale specialiștilor în mediu pentru protejarea acestui grup de vechi și neobișnuite animale.
„Aceste specii sunt precum „canarii într-o mină de cărbune”, sunt foarte sensibile la factori precum schimbarea climatică și poluare, ceea ce duce la dispariția lor, iar acesta este doar începutul a ceea ce va urma.
Dacă le pierdem pe acestea, alte specii vor urma inevitabil”, a explicat zoologul Jonathan Baillie, de la Universitatea din Oxford.
Citește și: Legătura dintre reptile și evoluția climei: ce au descoperit cercetătorii
Expertul de mediu de la Re:wild, Jennifer Luedtke, împreună cu colegii săi au evaluat situația „la zi” a 8.011 specii de amfibieni pentru Lista Roșie a Speciilor Amenințate cu Dispariția a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Ultima astfel de analiză și evaluare fusese făcută acum aproape 20 de ani, în 2004.
Ce efecte ar avea dispariția amfibienilor
Din păcate, situația s-a agravat și mai mult în această perioadă, riscul pentru dispariția amfibienilor de pe Pământ fiind mult mai mare decât cea constată în analiza anterioară.
„Numărul speciilor de amfibieni cunoscute care au dispărut se ridică la peste 222 în ultimii 150 de ani. Speciile despre care se spunea că ar putea fi dispărute, chiar sunt dispărute”, au explicat cercetătorii în studiul publicat în Nature.
În plus, bolile și poluarea creează diformități ciudate la unele specii, în timp ce altele sunt amenințate și de braconajul practicat de oameni.
Citește și: Broasca ce mimează moartea pentru a evita împerecherea. De ce procedează așa, care este mecanismul
Deoarece amfibienii controlează populațiile de insecte, dispariția lor ar putea avea un impact major chiar asupra bunăstării umanității. Într-un exemplu concludent, se știe că sporirea cazurilor de malarie în America de Sud a urmat declinului broaștelor mâncătoare de țânțari, între 1980 – 2000.
Poate că nu ne dăm seama acum, dar efectul dispariției amfibienilor de pe Pământ ar avea un uriaș impact negativ asupra propriilor noastre vieți.