28 sept. 2023 | 08:04

Dispar vizele de SUA pentru toți românii, este oficial. Cât mai avem de așteptat până când vom călători liber

ACTUALITATE
Dispar vizele de SUA pentru toți românii, este oficial. Cât mai avem de așteptat până când vom călători liber

În urmă cu câteva zile, ambasadoarea SUA la București a explicat condițiile în care români vor scăpa de viză pentru a intra în Statele Unite ale Americii. Acum, avem o confirmare similară și de la ambasadorul român la Washington.

Dan-Andrei Muraru este ambasadorul României în Statele Unite ale Americii și, din această poziție, a anunțat în această săptămână că țara noastră ar trebui să facă parte din programul Visa Waiver, care implică să nu mai nevoie de o vizită la ambasadă, începând cu 1 decembrie 2025, în aproximativ doi ani.

Citește și România, ajutor pentru Statele Unite ale Americii. 8,6 milioane de dolari în criptomonede, confiscate 

Cât mai așteaptă românii să scape de vize de SUA

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025 și intrarea ar trebui să se facă în cursul acelui an. Cred că 1 decembrie 2025 – un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru la Digi 24.

Citește și Dispare viza de SUA pentru români, anunțul oficial de la ambasadă. Cât mai avem de așteptat ca să intră în Visa Waiver Program

Este important de reținut că ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a fost chiar mai optimistă decât atât. Ea a insistat în această săptămână că România va putea adera la programul de scutire de vize pentru SUA la începutul anului 2025, ”cel mai devreme”.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun”, a declarat ambasadoarea SUA.

Cât de complicat este ca românii să scape de viză pentru SUA

În urmă cu aproximativ o lună, după ce s-a întâlnit cu reprezentantul pentru climă al președintelui american, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat speranța că anul viitor, în 2024, românii vor scăpa de vize, vor fi incluși în programul Visa Waiver. După cum am detaliat însă mai sus, vom avea de așteptat în cel mai optimist caz până în 2025.

Citește și Dispar vizele de SUA, vestea așteptată de milioane de români. Când vei merge în America doar cu pașaportul

Ca referință, există un mecanism foarte clar și bine definit pentru ca o țară să intre în programul Visa Waiver și să scape de necesitatea vizelor. Rata de refuz a românilor care merg la ambasadă pentru a solicita o viză de State trebuie să fie mai mică de 3%. Din păcate, în 2021, a fost de 17,03% pentru români, în creștere față de 2020 când am vorbit de 10,14%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele