06 sept. 2023 | 09:03

Dispar știrile de pe Facebook, în Europa. Țările care vor fi afectate de schimbare

ACTUALITATE
Dispar știrile de pe Facebook, în Europa. Țările care vor fi afectate de schimbare

Este destul de evident că Meta își pierde interesul legat de știri și discuțiile pe platformele sale de ceva timp, iar acum compania renunță de tot la categoria Știri a Facebook în câteva țări.

Efectiv, va elimina secțiunea dedicată în Marea Britanie, Franța și Germania, la începutul lunii decembrie.

Spre deosebire de Canada, unde compania a blocat conținutul de știri pentru a protesta împotriva unei legi care ar obliga-o să plătească editorii din țară, Meta spune că organizațiile de știri pot continua să posteze link-uri, Reels și așa mai departe pe Facebook în aceste trei teritorii. Nici utilizatorii nu ar trebui să aibă probleme cu accesarea conținutului de știri.

Facebook News e „old news”

Meta susține că va onora contractele existente de Facebook News cu editori din Marea Britanie, Franța și Germania. Cu toate acestea, nu va reînnoi acele pacte și nu va semna altele noi în acele țări.

Știrile reprezintă mai puțin de trei la sută din ceea ce văd oamenii în fluxurile lor de pe Facebook, iar compania a declarat că oamenii sunt mai interesați de videoclipurile scurte, să se conecteze cu alți oameni și să găsească oportunități, decât de orice altceva.

În momentul în care și-a lansat cea mai recentă platformă, Threads, reprezentanții Meta au spus că știrile nu vor fi o prioritate acolo, în ciuda faptului că X, concurentul direct, face întocmai asta.

Decizia Meta de a anula în întregime conținutul de știri din Canada a fost una controversată. Multe partide au criticat gigantul pentru limitarea accesului la informații de încredere legate de probleme grave, cum ar fi incendiile care au făcut ravagii în toată țara în această vară.

Săptămâna trecută, guvernul canadian a declarat că pentru a respecta Legea privind știrile online și pentru a continua să ofere utilizatorilor din țară conținut de știri pe Facebook și Instagram, Meta va trebui să le plătească editorilor de acolo aproximativ 62 de milioane de dolari canadieni.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele