01 mart. 2023 | 10:57

Dispar impozitele pe venit și contribuțiile sociale pentru acești oameni care lucrează în România: s-a schimbat legea

ACTUALITATE
Dispar impozitele pe venit și contribuțiile sociale pentru acești oameni care lucrează în România: s-a schimbat legea

În teorie, orice persoană care desfășoară activități în interes de serviciu în România și este remunerată pentru asta, are obligația să plătească impozit pe venit și contribuții sociale. În practică, există mai multe excepții de la această lege, iar cea mai recentă tocmai a fost adoptată de Camera Deputaților, după ce trecuse în prealabil de Senat.

În ultimii ani, România a apărut în mai multe clasamente ca fiind o destinație atractivă pentru nomazii digitali, persoanele care lucrează de acasă, deși s-ar putea să vină din diferite colțuri ale lumii. Pentru a se menține acest nivel de atractivitate, autoritățile au adoptat un sistem legislativ pentru a-i scuti, în anumite condiții, de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate. În teorie, exista un astfel de sistem și înainte, dar noua lege vine cu prevederi suplimentare pentru a clarifica statutul respectivelor persoane și pentru a asigura un regim special care să nu fie contestat de ANAF.

Nomazii digitali, privilegiați în România

Noul proiect de lege vine la aproximativ un an după ce în România a fost introdusă posibilitatea vizelor de lungă ședere pentru nomazii digitali. De această dată, modificarea legislativă care a trecut de ambele camere ale Parlamentului și urmează să fie promulgată de președintele țării, se reflectă într-o scutire de la plata impozitelor în țara noastră pentru străinii care stau pe teritoriul României cel mult 183 de zile pe parcursul unui an, cumulat sau o singură dată.

„Această scutire [de impozit pe venit] există şi în acest moment, însă lipsa unui regim juridic fiscal aplicabil nomadului digital, precum şi riscul aprecierii organului fiscal referitor la existenţa unui centru al intereselor vitale pe teritoriul României al nomadului digital, reprezintă dezavantaje care nu permit României să devină un stat prietenos cu nomazii digitali. (…)

Nu în ultimul rând, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, în sensul legislaţiei fiscale române, în ceea ce priveşte plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Iniţiatorii apreciază că se impune prevederea expresă a acestor scutiri în Codul fiscal, în vederea asigurării unui tratament fiscal cât mai clar faţă de nomazii digitali”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, conform Avocatnet.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele