20 dec. 2023 | 09:48

Dispar comisioanele la bănci, scapi de toate taxele. Contul bancar de care vor profita toți românii, din 2024

ACTUALITATE
Dispar comisioanele la bănci, scapi de toate taxele. Contul bancar de care vor profita toți românii, din 2024

Interacțiunea românilor cu băncile este una foarte costisitoare, construită în jurul unui număr mare de taxe și comisioane. Acesta este și principalul motiv pentru care mulți preferă banii numerar și evită economiile în conturi.

Pentru a încuraja totuși oameni să fie mai prietenoși cu instituțiile bancare, din vara viitoare, autoritățile au decis că toți cetățenii din România vor putea avea un cont bancar fără niciun fel de comisioane, indiferent de banca pentru care optează. Astfel, deschiderea contului, retragerea de numerar de la bancomat și nu numai nu vor mai implica comisioane.

Citește și: Lovitura momentului pentru toți clienții Banca Transilvania, oficială. Aproape 4 zile fără aplicațiile BT Pay, ce nu faci de Revelion

S-a schimbat legea pentru români

Prin Legea 406/2023, publicată la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial, românii au garanția obținerii unui cont bancar fără comisioane financiare, indiferent dacă îl vor folosi pentru plata drepturilor salariale sau a beneficiilor sociale din partea statului român.

Scopul acestui efort legislativ este pe mai multe niveluri. În primul rând, se dorește îmbunătățirea relațiilor dintre contribuabili și statul român, optimizând transferul ajutoarelor sociale către populație. Indiferent dacă vorbim de recepția indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, toate vor fi eficiente prin intermediul unui cont, după cum se arată în nota de fundamentare a noii legi.

Citește și: Dispar comisioanele bancare în România, toate taxele pentru un singur cont. S-a schimbat legea pentru români

Cum scapi de comisioane bancare

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, la jumătatea anului viitor, deschiderea și administrarea contului, retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, plățile online și închiderea contului de bază, utilizat de cetățeni în relație cu statul, vor fi lipsite de comisioane. Important de reținut este că nu poți beneficia de aceste privilegii decât în cazul unui singur cont bancar, nu mai multe. În plus sau, mai bine zis, în minus, nu vor beneficia de gratuitate plățile cu cardul pentru jocurile de noroc.

Nu în ultimul rând, poți beneficia de serviciile respective doar dacă, în contul bancar respectiv, vei încasa veniturile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială.

Ca un detaliu interesant, în același document legislativ se menționează permiterea în continuare a plății salariilor în numerar, iar comercianții sunt obligații să accepte cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele