Dispar banii numerar, se renunță la cash: schimbarea banilor care a devenit subiect de referendum într-o importantă țară europeană
Tot mai multe țări îmbrățișează ideea tranziției de la bani în format numerar, pe hârtie sau plastic, la bani în format electronic, pe card. Ce nu te-ai aștepta însă este ca cei tradiționali, cash, să dispară complet. Se pare însă că acel pas este la un referendum distanță de materializare.
Elveția se află la un pas distanță de dispariția banilor cash, în format numerar. Din acest motiv, autoritățile au pus la cale un referendum național pentru a consulta și populația pe marginea acestei schimbări incredibil de importante. Practic, conform datelor obținute de Reuters, subiectul referendumului care a obținut deja suficient de multe semnături pentru a se materializa are ca scop obținerea de asigurări guvernamentale pe marginea faptului că nu se va renunța niciodată la bani cash în această țară.
Ce se întâmplă cu banii numerar în Elveția
Inițiativă legată de păstrarea banilor numerar a fost făcută de gruparea politică Mișcarea Elveția Liberă (FBS). În opinia oficialilor din acest partid, a devenit evident că banii cash joacă un rol din ce în ce mai mic în tot mai multe țări, accentul fiind pus în prezent pe plățile în format electronic, odată cu tranziția la societățile digitalizate din secolul 21. Problema pe care o au însă mulți oameni cu aceste plăți automatizate este că statul poate monitoriza mult mai ușor toate acțiunile cetățenilor.
În speranța că banii numerar nu vor dispărea niciodată din Elveția, grupul parlamentar speră să introducă o clauză suplimentară în legislația monetară a țării, documentul după care este guvernată banca centrală, iar guvernul administrează fluxul de bani. Punctul, se dorește o mențiune conform căreia, cel puțin în această țară, va exista întotdeauna o cantitate suficientă de bancnote și monede.
Un pic ciudat este că, după cum a atras atenția și Reuters, autoritățile elvețiene nu au făcut pași mai mari spre dispariția numerarului decât alte țări din Europa, tendința globală fiind în mod clar în această direcție.
“Este clar că eliminarea banilor cash nu doar că vizează chestiuni precum transparenţa, simplitatea sau securitatea, dar reprezintă şi un risc uriaş de supraveghere totalitară”, a atras atenţia preşedintele FBS, Richard Koller, citat pe site-ul grupului. Ca referință, Mișcarea Elveția Liberă a adunat 111.000 de semnături în sprijinul organizării unui referendum pe acest subiect. Conform sistemului democraţiei directe din Elveţia, propunerea va deveni lege dacă fi aprobată de alegători, însă guvernul şi parlamentul vor decide cum va fi implementată legea.