09 mai 2023 | 10:46

Dispar banii de pe card, instant: avertismentul oficial al BNR pentru români, cum îți păstrezi banii în cont

CHESTII
Dispar banii de pe card, instant: avertismentul oficial al BNR pentru români, cum îți păstrezi banii în cont
BNR ține constant sub observație plățile românilor și modul în care evoluează ele, atunci când vorbim, în mod special, despre securitatea conturilor utilizatorilor.Banca centrală a declarat, în anul 2021, că utilizatorii serviciilor de plată cu privire la fraudele ce se bazează pe phishing ar trebui să aibă un pic mai multă grijă, în ceea ce privește siguranța contului personal.

Evident, în ultima perioadă s-au înmulțit înșelătoriile cu privire la banii pe care îi ai în cont.

„Potrivit dispozițiilor Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative și ale Regulamentului BNR nr. 2/2020 privind măsurile de securitate referitoare la riscurile operaționale și de securitate și cerințele de raportare aferente serviciilor de plată, prestatorii de servicii de plată au obligația de a transmite Băncii Naționale a României date statistice privind fraudele legate de diferite mijloace de plată.

Aceste date se referă la operațiuni de plată efectuate fără a fi solicitate de către utilizatorul serviciului de plată sau la operațiuni de plată în care plătitorul a fost manipulat de către orice persoană să efectueze o plată pe care o contestă ulterior.

Totodată, Banca Națională a României este obligată, prin dispozițiile Legii nr. 209/2019, să transmită către Autoritatea Bancară Europeană și Banca Centrală Europeană datele statistice privind fraudele, agregate la nivelul tuturor prestatorilor de servicii de plată care raportează băncii centrale, cu respectarea prevederilor Ghidului (ABE) referitor la cerințele de raportare a datelor privind fraudele din articolul 96 alineatul (6) din Directiva privind serviciile de plată (DSP2). Articolul 96 alin. (6) din DSP2 a fost transpus în legislația națională prin prevederilor art. 219 alin. 6 din Legea nr. 209/2019”, arată BNR, în comunicat.

Cum te poți feri de înșelătorii

Printre cele mai comune tentative de înșelătorie se numără așazisa necesitate de actualizare a datelor personale, notificarea privind blocarea conturilor sau a instrumentelor de plată, obținerea de informații legate de carduri de către falși cumpărători de bunuri sau servicii postate pe platformele de anunțuri online.

Așadar, românii pot fi convinși convinși să divulge elemente de securitate personalizate ca datele cardului, PIN-ul sau chiar codul CVV/CVC. În aceeași categorie intră, de asemenea, datele de conectare a contul de online banking, aferent băncii la care ai cont.

Trebuie să reții că aceste informații trebuie să știute doar de tine și partajate doar atunci când ai siguranța că tranzația este sută la sută în regulă, provenind de la surse credibile.

Aceste informații au caracter confidențial și nu sunt niciodată solicitate de către emitentul instrumentului de plată sau de către o altă autoritate.

Este foarte important să știi că, atât timp cât ai încălcat aceste norme de siguranță, banca nu va fi responsabilă de eventualele fraude. Există cazuri în care aceasta te poate ajuta, prin blocarea eventualelor tranzacții frauduloase, însă și aici vorbim despre o chestiune de timp.

Cu alte cuvinte, de îndată ce ai furnizat datele bancare escrocilor, singura ta scăpare este să observi de urgență frauda și să o raportezi băncii, dacă observi activitate frauduloasă în contul bancar de care dispui.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele