Dispar banii cash într-o importantă țară din lume, 25 de milioane de oameni nu vor mai folosi numerar. Cum s-a ajuns aici
În ultimul an, tot mai multe țări au început să cocheteze cu desființarea numerarului ca metodă de plată. Până și în România au existat inițiative în acest sens, deși s-a dorit doar definirea unor limite, nu eliminarea completă a cash-ului. Astfel de schimbări importante vin însă cu avertismente importante din partea economiștilor.
Australia ar putea să intre în istorie ca fiind prima țară care a renunțat la cash ca soluție de plată, un plan în acest sens ar trebui să se materializeze în următorii doi ani. Schimbarea nu pare să fie neapărat una impusă de autorități, cât o progresie naturală impusă de obiceiurile celor aproximativ 25 de milioane de australieni care trăiesc pe continent. Plata cu telefonul a fost adoptată deja de majoritatea oamenilor în detrimentul bancnotelor tradiționale.
Plățile electronice în schimbul celor cu cash
Cei mai mulți au trecut la plăți electronice pentru că scapă de stresul identificării de mărunțis prin geantă sau buzunare, iar pierderea portofelului nu înseamnă sub nicio formă că rămâi fără bani. În plus, dacă cineva îți fură cardurile, din telefon le blochezi imediat.
„Nu am avut niciodată o societate fără numerar, așa că nu știm cum arată. Toate schimbările pe care le-am văzut ne-au adus într-o situație în care nu mai avem nevoie de bani cash”, a declarat Sarah Wells, un specialist financiar citat de news.com.au.
Când ar putea să dispară plățile cu numerar din Australia
Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, eliminarea completă a numerarului. Aparent, din circulație, a dispărut deja aproximativ un miliard de dolari în format fizic. Momentan, bancnotele și monedele nu pleacă nicăieri, dar din ce în ce mai puțini aleg să le folosească.
„Nu a existat o cerință pentru ca aceștia să revină în circulație. Pentru că oamenii nu mai merg să scoată bani din bancomat ori de la bănci”, a spus Wells.
Problema cu o lume fără cash este că, în cazul unei pene de curent sau de internet, cum s-a întâmplat luna trecută la Optus, principalul furnizor de telecomunicații, oamenii sunt nevoiți să revină la cash pentru plăți, cu condiția să mai aibă această posibilitate.
„Provocările pe care le avem în trecerea către o societate mai puțin dependentă de numerar sunt că, dacă am eliminat un miliard de dolari, înseamnă că există un miliard de dolari mai puțin în bancomatele pe care le putem utiliza. Deci, dacă începem să avem mai multe întreruperi ale sistemului sau alte neajunsuri, oamenii pot merge la un bancomat, dar banii s-ar putea să nu fie acolo”, a concluzionat experta.