25 iul. 2023 | 11:08

Dispar aceste locuri de muncă: cine va lua locul bieților angajați, oamenii trebuie să se reprofileze

ACTUALITATE
Dispar aceste locuri de muncă: cine va lua locul bieților angajați, oamenii trebuie să se reprofileze

Știm cu toții faptul că inteligența artificială e văzută deja ca o amenințare serioasă pentru piața muncii așa cum este ea astăzi. Ceea ce nu știm e că pericolul s-ar putea să fie mai aproape decât ne imaginăm și să afecteze și domenii pe care le credeam imune la asemenea schimbări.

Dacă în urmă cu cinci sau șase ani ne imaginam că roboții ne vor lua locul la job de-abia după decenii de cercetări, poate prin anul 2100, iată că evoluția tehnologică a fost mai accelerată decât ne-am fi așteptat și deja suntem aproape să înlocuim oameni în carne și oase cu diferite programe de inteligență artificială care să desfășoare activitatea profesională în locul lor.

Inteligența artificială ar putea lua locul jurnaliștilor! Deși până acum credeam că doar munca repetitivă, cum ar fi cea din fabrici, va fi tehnologizată și înlocuită cu roboți sau mașinării cu inteligență autonomă, iată că și domeniile creative, ce credeam că depind de creierul uman, sunt acum pe picior de mare schimbare.

Ideea pleacă de la faptul că gigantul Google este pe cale să propună un nou instrument media americane, printre care „New York Times”, pentru a scrie articole.

Oameni dați afară, concedieri în masă în acest domeniu. Nimeni nu a anticipat așa ceva

„În parteneriat cu editorii de presă, în special cei mai mici, suntem pe cale să explorăm primele idei penru a furniza instrumente bazate pe IA pentru a ajuta jurnaliştii în munca lor. De exemplu, instrumentele bazate pe IA i-ar putea ajuta pe jurnalişti să aleagă titlurile sau diferite stiluri”, explică un purtător de cuvânt al Google, contactat pe acest subiect.

Astfel, inteligența artificială ar fi cea care ar urma să genereze în viitorul destul de apropiat articolele pe care le citim în presa scrisă sau în cea online, oricât de incredibil ar părea acest lucru la ora actuală.

Dacă și într-un astfel de domeniu se conturează schimbări de această magnitudine, e de înțeles spaima muncitorilor care privesc cu neîncredere evoluția tehn și a inteligenței artificiale, pe care o văd ca pe o amenințare directă la stabilitatea lor financiară și socială deoportrivă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele