Din cauza sărăciei, românii nu mai lasă bacșiș. Ospătarii s-au cam supărat pe situație
Nu trăim vremuri deloc ușoare din perspectivă economică, iar toate greutățile de zi cu zi ne determină să fim mai strânși la pungă atunci când ieșim în oraș, după cum relevă cele mai recente analize realizate pe această temă.
Conform datelor unui studiu Hospitality Culture Institute, în 2019, nu mai puțin de 90% dintre românii din marile centre urbane lăsau bacșiș la restaurant, dar de atunci până acum situația s-a schimbat semnificativ, în detrimentul celor ce lucrează în domeniul ospitalității.
Românii, mai zgârciți ca niciodată când merg să mănânce în oraș
„Trei ani mai târziu, după o perioadă definită de pandemie, criză energetică și financiară, război la graniță și creștere a inflației, doar 50% dintre români mai lasă bacșiș atunci când ies în oraș”, arată studiul citat.
Cu această ocazie, specialiștii vorbesc despre cât de dificilă e misiunea managerilor care au de gestionat afaceri în acest sector de activitate. Provocările sunt multiple, iar patronii de baruri și restaurante le pot face față, dacă primesc susținerea necesară.
„Deschiderea unui business în HoReCa pare, la prima vedere, o cale ușoară și boemă de a deveni antreprenor. Mulți din românii care reușesc să economisească bani de-a lungul anilor s-au gândit cel puțin o dată să-și deschidă o cafenea, un bar sau un restaurant. În realitate, businessurile din HoReCa vin la pachet cu o serie de provocări specifice, greu de identificat din exterior. Aici intervine rolul nostru: Îi expunem pe antreprenorii aflați la început de drum la workshopuri și întâlniri de mentorat susținute de peste 60 de antreprenori și specialiști de top din HoReCa.
Cumulat, vorbim de sute de ani de experiență la care vor avea acces participanții acceptați în program. Astfel, evită greșeli costisitoare și învață bunele practici din industrie. Totodată, networkingul, întâlnirile de finanțare și acces preferențial la celelalte evenimente Hospitality Culture Institute reprezintă beneficii importante de care s-au bucurat toți cei care au absolvit programele noastre de accelerare”, precizează Robert Agarici, Project Manager F&B Business Accelerator.