„Dimensiunea contaminării este uriașă și este răspândită în toată țara”. Fermierii ucraineni dezgroapă cu mâinile minele de teren pentru a putea face agricultură
Oleksandr Havriluk, un fermier ucrainean întors la ferma sa, dezgroapă cu mânile minele de teren lăsate în urmă de războiul care a afectat Ucraina.
„Mi-a fost frică”, a spus Havriluk. „Dar trebuie să semăn”.
Până în prezent, Havriluk spune că a îndepărtat aproximativ 20 de mine de pe câmpurile sale din Valika Komyshuvaha, în apropiere de orașul Izium, folosind doar un detector de metale pe care l-a cumpărat singur.
„Te duci, o găsești, iei un băț, o bați pentru a determina dimensiunea și apoi o dezgropi”, a spus el. „Și apoi o ridici ușor și o scoți”.
Munca este periculoasă, recunoaște el, dar adaugă: „Nu am altă opțiune”.
Este o alegere cu care se confruntă fermierii din întreaga Ucraină: curățați câmpurile de explozibili pentru a vă pregăti pentru sezonul de plantare sau contemplați încă un an fără venituri.
Invazia rusă a strangulat deja exporturile de cereale din Ucraina și a contribuit la creșterea prețurilor la produsele de bază, precum pâinea și cerealele, chiar și cu un acord negociat de Națiunile Unite care a permis trecerea navelor ucrainene prin Marea Neagră.
45.000 de dispozitive dezamorsate de la începutul anului
Armata ucraineană estimează că aproximativ o treime din țară este în prezent contaminată de muniții neexplodate, ceea ce pune în pericol recolta din acest an, lăsând zone uriașe de teren fertil în stare latentă din cauza rămășițelor mortale ale unui război încă în desfășurare.
În ultimele luni, mai mulți lucrători agricoli au fost răniți sau uciși lucrând pe câmpurile lor, inclusiv un bărbat de 65 de ani care a murit pe loc când a călcat pe explozibili în apropierea satului Chervone din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali.
Operațiunile de deminare au deja loc pentru a curăța câmpurile, dar este o muncă lentă și costisitoare.
Săpătorii din cadrul Forțelor Armate Ucrainene au dezamorsat 45.000 de dispozitive explozive în cursul anului, a declarat centrul media oficial al armatei.
HALO Trust, cea mai mare organizație de deminare din lume, are în prezent 700 de angajați în Ucraina, un număr pe care intenționează să îl dubleze aproape până la sfârșitul anului.
„Dimensiunea contaminării este uriașă și este răspândită în toată țara”, a declarat pentru CNN Mairi Cunningham, care conduce grupul operativ de deminare al HALO Trust în Ucraina.
„Dimensiunea problemei nu este pentru o singură organizație, este un efort național”.
Pe lângă siguranța oamenilor, terenurile agricole devin o prioritate pentru „a se asigura că Ucraina se poate pune pe picioare”, a spus Cunningham.
„Cea mai mare provocare” este lipsa unui model, a spus Cunningham, cu diferite tipuri și densități de muniții răspândite pe o zonă geografică vastă a Ucrainei – a doua țară ca mărime din Europa, după Rusia.
„Vedem mine anti-vehicule, atât din metal, cât și din plastic. Vedem mine antipersonal”, a spus Cunningham. „Vedem mine antipersonal și mine cu fragmentare pe fire de declanșare, grenade pe fire de declanșare și vedem, de asemenea, muniții cu dispersie.”
El a spus că nu există o abordare „unică pentru toate” în ceea ce privește efortul de deminare, care necesită „metode personalizate”, așa că este vorba despre „a fi capabil să instruim personalul în mod corespunzător”.
Îndepărtarea tuturor acestora va dura ani de zile, a spus Cunningham, deoarece, de obicei, se estimează că o zi de război echivalează cu câteva luni de muncă de deminare.
Iar în condițiile în care conflictul este încă în desfășurare, operațiunile nu pot avea loc decât departe de liniile de front ale războiului, pentru siguranța geniștii și ceilalți membri ai personalului.
Dar experții îi îndeamnă pe fermieri să nu ia problema în propriile mâini.
„Ridicarea minelor antitanc este extrem de periculoasă”, a declarat Cunningham. „Există adesea dispozitive anti-leviere concepute special pentru a ucide și răni persoanele care încearcă să facă asta”.
Cu toate acestea, avertismentele de siguranță nu îl vor opri pe Oleksandr Havriluk din misiunea sa.
El spune că și-a construit ferma de la zero în ultimii 25 de ani și că va reconstrui din nou, pentru a asigura viitorul familiei sale.
„Cel mai important lucru este să-mi curăț câmpurile”, a spus el.