09 sept. 2023 | 09:02

Diferențele dintre prunele negre și cele roșii. Ce substanțe conțin și ce efecte au asupra organismului 

ACTUALITATE
Diferențele dintre prunele negre și cele roșii. Ce substanțe conțin și ce efecte au asupra organismului 

Între prunele negre și cele roșii există mai multe diferențe decât cea evidentă ce este legată de culoare. Fiecare dintre acestea conțin diferite substanțe care au efecte distincte asupra organismului.

Ce substanțe conțin prunele negre

Prunele pot fi mari sau mici, cu coajă neagră, roșie, violet, verde, galbenă sau portocalie și pulpă roz, galbenă sau portocalie. Aceste fructe au fost cultivate pentru prima dată cu mii de ani în urmă, în China. În timp, au ajuns și în Japonia, America și anumite părți ale Europei. În prezent, cresc peste 2.000 de soiuri în toată lumea.

Prunele negre și cele violet se numără printre cele mai populare soiuri ale acestor fructe. Primele au un gust dulce și conțin, printre altele, vitamina B6, care ajută la întărirea sistemului imunitar, precum și magneziu, un macromineral ce ajută la prevenirea sau tratarea Alzheimerului, a diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare, migrenei și sindromului premenstrual.

Alte beneficii ale consumului de prune negre sunt: alinarea durerilor de stomac, ameliorarea problemelor urinare și digestive, prevenirea bolilor de inimă și plămâni, prevenirea cancerului. Mai mult, datorită acidului galic pe care îl conțin, au proprietăți anti-HIV și previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi.

Prunele negre conțin și fosfor, un mineral ce promovează sănătatea oaselor și a dinților, ce ajută organismul să folosească carbohidrații și grăsimile și care îi permite acestuia să producă proteine pentru creșterea, întreținerea și repararea celulelor și țesuturilor.

Proprietățile prunelor roșii

Pe de altă parte, prunele roșii au un gust dulce – acrișor, sunt mai acide și sunt bogate în vitamina E, ce ajută la funcționarea sistemului imunitar, au proprietăți antiinflamatorii și mențin sănătatea ochilor.

Pline de antociani, prunele roșii combat problemele digestive. Acestea conțin și zinc, un mineral ce accelerează vindecarea rănilor, întărește sistemul imunitar și poate reduce riscul anumitor boli legate de vârstă.

De asemenea, prunele roșii conțin mangan, un oligomineral necesar pentru funcționarea normală a creierului, a sistemului nervos și a sistemului enzimatic. Aceste fructe mai conțin și cupru, un mineral ce ajută la formarea globulelor roșii și a colagenului.

În general, consumul de prune are mai multe beneficii asupra organismului, printre care se numără: scăderea tensiunii arteriale, prevenirea degradării celulare și a cancerului, contribuirea la pierderea în greutate și la menținerea sănătății oaselor, sprijinirea tranzitului intestinal, îmbunătățirea memoriei și a sănătății inimii, precum și prevenirea diabetului.