Diferențe și asemănări între Homo sapiens și omul de Neanderthal. Ce se unește, ce ne separă
Cunoscuți pentru că ar fi avut frunți proeminente și o construcție robustă, oamenii de Neanderthal sunt adesea prezentați ca fiind un prototip primitiv al omului modern.
Cu toate acestea, pe măsură ce aflăm mai multe despre ruda noastră dispărută, imaginea neanderthalienilor evoluează de la cea a unei maimuțe arhaice la cea a unui hominid surprinzător de sofisticat.
Cum arătau neanderthalienii, de fapt
Rămășițele fosilizate relevă unele diferențe fizice între neanderthalieni și Homo sapiens, după cum vei afla din cele ce urmează.
În primul rând, specia străveche era mai scundă și mai robustă, cu o bazin mai lat, oase mai grele și mai multă masă musculară.
Antropologii au sugerat că această construcție masivă ar fi putut să le permită neanderthalienilor să-și conserve mai multă căldură corporală, ajutându-i să supraviețuiască în climatul eurasiatic rece.
În contrast, oamenii moderni, originari din Africa, ar fi putut să nu aibă nevoie de corpuri voluminoase, datorită climatului prietenos.
Alte teorii propun că fizicul robust al neanderthalienilor ar fi putut fi o adaptare pentru vânătoarea animalelor mari, fără nevoia unor arme sofisticate.
Mai mult, oamenii moderni se disting clar prin bărbie, o trăsătură inexistentă la hominidele antice.
Neanderthalienii aveau inclusiv nasuri semnificativ mai mari decât noi, posibil pentru a-i ajuta să încălzească aerul rece pe care îl inhalau înainte ca acesta să intre în plămâni.
În cele din urmă, analiza dinților neanderthalienilor a indicat faptul că, probabil, obișnuiau să se maturizeze mult mai rapid decât la Homo sapiens, posibil ajungând la vârsta adultă la 15 ani.
Vezi și: Cele mai vechi oase umane. Unde au fost descoperite și ce detalii au ieșit la iveală
Cât de inteligenți erau oamenii de Neanderthal?
Cele mai multe indicii privind diferențele față de oamenii de Neanderthal pot fi găsite în forma și dimensiunea craniului.
În general, boltă craniană a omului modern are aproximativ aceeași dimensiune ca și cea a verișorilor, dar ei aveau un cap mult mai plat decât Homo sapiens, se pare.
Asta nu ne spune prea multe despre diferențele de IQ, deși un studiu recent a descoperit că Homo sapiens avea o mutație genetică care promova dezvoltarea neuronilor în cortexul prefrontal, partea creierului responsabilă pentru gândirea complexă.
Astfel, chiar dacă neanderthalienii ar fi putut avea un creier ușor mai mare decât noi, inteligența noastră superioară ar putea proveni din faptul că avem un hardware cerebral ceva mai avansat.
Cu toate acestea, în ciuda presupunerii generale potrivit cărora neanderthalienii nu erau chiar la fel de inteligenți ca noi, există dovezi care sugerează că stăpâneau utilizarea focului, își îngropau morții și chiar erau capabili să creeze artă.