Dieta paleo adevărată: oamenii preistorici ne învață cum să ținem regim
Foarte puțini oameni duc astăzi un adevărat stil de viață de vânător-culegător, iar dietele Paleo simplifică prea mult ceea ce ar fi fost pe masă în urmă cu multe milenii.
Dieta Paleo care e la modă acum se inspiră din modul în care au trăit oamenii în timpul Paleoliticului sau Epocii de Piatră. Îi încurajează pe practicanți să înceapă să trăiască un stil de viață pseudo-vânător-culegător. Adepții recomandă un meniu „ancestral” foarte specific, plin cu anumite procente de energie din carbohidrați, proteine și grăsimi și niveluri sugerate de activitate fizică. Aceste prescripții sunt extrase în principal din observațiile oamenilor moderni care trăiesc cel puțin o existență parțială de vânător-culegător.
Dieta paleo sau cum mâncau strămoșii noștri
Dar din punct de vedere științific, aceste tipuri de caracterizări simple ale comportamentului strămoșilor noștri, în general, nu sunt adevărate Recent, antropologul C. Owen Lovejoy a aruncat o privire atentă asupra acestui domeniu crucial în evoluția comportamentală umană: originile dietei pentru hominide. Astfel, omul de știință s-a concentrat pe cea mai timpurie fază a evoluției hominidelor de acum aproximativ 6 până la 1,6 milioane de ani, atât înainte, cât și după prima utilizare a uneltelor modificate din piatră.
Așadar, oamenii de știință au examinat dovezile fosile, chimice și arheologice și, de asemenea, au luat în considerare îndeaproape comportamentul de hrană al animalelor vii. De ce este acest lucru crucial? Observarea animalelor în natură chiar și pentru o oră va oferi un răspuns: aproape tot ceea ce face un organism zilnic este pur și simplu legat de a rămâne în viață. Asta include activități precum hrănirea, evitarea prădătorilor și pregătirea pentru a se reproduce. Acesta este modelul evolutiv.
Ce mâncau, de fapt, strămoșii noștri? În unele cazuri, cercetătorii pot apela la tehnologie modernă pentru a examina întrebarea. Cercetătorii studiază componența chimică a smalțului dentar fosil pentru a afla cantitățile relative de alimente pe care le-a mâncat hominidul derivate din plantele lemnoase (sau animalele care le-au mâncat).
Alți oameni de știință caută în tartrul dentar străvechi bucăți de siliciu din plante care pot fi identificate după tipare – de exemplu, fructe dintr-o anumită familie de plante. Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că hominidele chiar și acum 2,6 milioane de ani mâncau carnea și măduva osoasă a antilopelor.
Astfel de tehnici sunt informative. Ele oferă dovezi clare că organele de depozitare subterane ale plantelor (cum ar fi tuberculii), rogojii, fructele, animalele nevertebrate și vertebrate, frunzele și scoarța erau toate în meniu pentru cel puțin unele hominide timpurii.