07 iun. 2023 | 10:42

Dezvăluire incredibilă despre sabotajul de la Nord Stream. Ucraina ar fi fost implicată

ULTIMA ORĂ
Dezvăluire incredibilă despre sabotajul de la Nord Stream. Ucraina ar fi fost implicată

Se face lumină în legătură cu distrugerea gazoductului Nord Stream. Statele Unite au aflat de un plan ucrainean de a ataca conductele de gaze naturale Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate în septembrie anul trecut de explozii subacvatice, a relatat marți The Washington Post, citând scurgeri de informații postate online.

CIA a aflat în iunie anul trecut, prin intermediul unei agenții europene de spionaj, că o echipă de șase persoane din cadrul forțelor de operațiuni speciale ucrainene intenționa să arunce în aer proiectul Rusia-Germania, scrie Reuters.

SUA au avut informații despre planul ucrainean de a ataca gazoductul Nord Stream

Raportul de informații a fost partajat online pe Discord, se pare că de către Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene, care a fost arestat în aprilie și inculpat în legătură cu scurgerea de documente sensibile ale SUA. Washington Post a declarat că a obținut o copie de la unul dintre prietenii online ai lui Teixeira.

Raportul de informații s-a bazat pe informații furnizate de o persoană din Ucraina, a precizat Washington Post, adăugând că CIA l-a împărtășit cu Germania și alte țări europene în iunie 2022.

The Post a precizat că oficiali din mai multe țări au confirmat că rezumatul de informații postat pe Discord a precizat cu exactitate ceea ce serviciul european a transmis CIA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că investigațiile privind atacul de la Nord Stream sunt active.

„Ultimul lucru pe care vom dori să îl facem de pe acest podium este să devansăm aceste investigații”, a spus Kirby când a fost întrebat despre informațiile publicate de The Post pe această temă.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a pus în centrul atenției politice dependența Europei de gazele naturale rusești. Distrugerea conductelor Nord Stream a grăbit trecerea regiunii la alți furnizori de energie.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare format din două conducte, au fost construite de Gazprom, controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an către Germania.

The Post a precizat că a fost de acord să nu divulge numele agenției europene de informații, precum și unele aspecte ale planului suspectat, la cererea unor oficiali guvernamentali, invocând riscuri pentru surse și operațiuni.

În septembrie 2022, mai multe explozii subacvatice au rupt gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, nou construite, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.

Exploziile au avut loc în zonele economice din Suedia și Danemarca. Ambele țări au declarat că exploziile au fost deliberate, dar nu au stabilit încă cine a fost responsabil. Aceste țări și Germania fac investigații.

Washingtonul și NATO au calificat incidentul drept „un act de sabotaj”. Moscova a dat vina pe Occident, acuzând anchetatorii că trag de timp și încearcă să ascundă cine se află în spatele atacului.