Dezastru pentru românii care muncesc în străinătate: Spania, Germania, Italia sau Franța, cu un picior în groapă
DidMarile economii europene, cele care fac parte și din zona euro, par să aibă probleme serioase în acest an.
Economiștii sunt surprinși într-o manieră neplăcută de evoluția economiei zonei euro în cea de-a doua jumătate a acestui an și anticipează că vin vremuri grele și pentru Occident, care vor fi resimțite desigur și de românii noștri care sunt plecați cu milioanele peste hotare, în căutarea unui trai mai bun, cu precădere în țări precum Germania, Franța, Italia sau Spania.
Ce-i așteaptă pe românii plecați peste hotare pentru un trai mai bun
Din nefericire pentru ei, nu doar în România viața e grea și s-a scumpit semnificativ nivelul de trai, însă criza inflaționistă nu a ocolit niciun stat al zonei euro, deși e drept că în unele se resimte mai acut, iar în altele mai puțin. Cert este însă că toate Guvernele europene se confruntă acum cu provocări fără precedent, iar viitorul economic al regiunii e marcat de previziuni negative și totodată multă lipsă de predictibilitate.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global e în declin, acesta coborând în luna iulie până la 48,6 puncte în luna iulie.
Indicatorul e vital în ochii analiștilor economici, care-l consideră relevant pentru sănătatea economiei. Situația poate nu ar fi atât de gravă, dacă n-ar fi deja pentru a doua lună la rând în care acest indicator se depreciază sub pragul psihologic de 50 de puncte.
„Zona euro a început cu stângul a doua jumătate a anului. Încetinirea activităţii se datorează în primul rând sectorului manufacturier, dar s-a redus activitatea şi în sectorul serviciilor, ceea ce reduce sprijinul oferit economiei”, spune Cyrus de la Rubia, economit şef la Hamburg Commercial Bank.
De asemenea, alte analize indică faptul că ctivitatea fabricilor din zona euro a înregistrat în luna iulie cea mai amplă contracţie de după pandemie, aspect care ar trebui să stârnească îngrijorarea conaționalilor noștri care preponderent muncesc în fabricile din Occident.