06 sept. 2023 | 10:21

Dezastru la Marele Zid Chinezesc. Doi muncitori, arestați după ce au creat o scurtătură prin el. Foto

ACTUALITATE
Dezastru la Marele Zid Chinezesc. Doi muncitori, arestați după ce au creat o scurtătură prin el. Foto

O mică parte a Marelui Zid Chinezesc a fost grav avariată de doi muncitori care au simțit nevoia să-și facă o scurtătură prin monument. Aceștia au fost arestați în urma incidentului.

Marele Zid Chinezesc, avariat

Marele Zid Chinezesc a ținut la distanță triburile nomade de-a lungul secolelor, dar nu a fost suficient de puternic pentru a-i opri pe doi constructori care l-au văzut ca pe un inconvenient.

Mai exact, cei doi muncitori au fost arestați după ce au folosit utilaje pentru a crea o breșă într-o porțiune a Marelui Zid în apropiere de Youyu, în provincia centrală Shanxi, potrivit ziarului de stat China Daily.

Poliția locală i-a acuzat pe cei doi de distrugerea unei relicve culturale, după ce a primit un raport referitor la daune, la data de 24 august. Aceștia au reușit să îi localizeze pe suspecți urmărind o pistă de la zidul deteriorat care ducea în provincia vecină Horinger.

Marele Zid Chinezesc se întinde pe o distanță de peste 20.000 de kilometri în nordul Chinei. A fost construit continuu de-a lungul secolelor, din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al XVII-lea d.Hr., ca parte a unui proiect militar de apărare a Chinei imperiale împotriva invaziilor triburilor nomade din nord.

Marele Zid Chinezesc, avariat

Marele Zid Chinezesc, avariat

Marele Zid Chinezesc, sit al Patrimoniului UNESCO

Având în vedere importanța sa istorică și arhitecturală uriașă, Marele Zid Chinezesc a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, în anul 1987.

Când își imaginează Marele Zid Chinezesc, probabil cei mai mulți oameni se gândesc la zidurile înalte de cărămidă și fortificațiile pitorești care au fost construite în timpul dinastiei Ming (1368-1644 d.Hr.), cunoscute sub numele de Marele Zid Ming.

Cu toate acestea, unele părți ale zidului sunt mai puțin grandioase și multe segmente ale zidului mai vechi s-au prăbușit de-a lungul secolelor. Chiar și zidul din epoca Ming a cunoscut zile mai bune.

A fost raportat că 30% din Marele Zid Ming a dispărut sau a căzut în ruină. În timp ce eroziunea naturală este un factor important al degradării sale, acesta a căzut, de asemenea, victimă a activităților umane nesăbuite – la fel ca în cel mai recent caz în care sunt implicați doi muncitori.