Detaliul din Codul Rutier care s-ar putea să te uimească. De câte ori poți depăși viteza maximă într-un an, când expiră punctele de penalizare
Foarte mulți șoferi depășesc limita de viteză pentru circulația pe drumurile publice din varii motive. După fiecare eveniment, acumulează puncte de penalizare care, dacă nu ești atent, se pot lăsa cu suspendarea permisului. În acest context, ar fi bine să ai în vedere câteva aspecte.
În momentul în care un șofer este prins în România de radar că a depășit viteza limită legală poate primi între 2 și 20 de puncte de amendă. În același timp, poate fi sancționat cu până la 6 puncte de penalizare. Conform legislației din țara noastră, la un cumul de 15 puncte de penalizare, permisul de conducere este suspendat automat.
Partea bună este însă că respectivele puncte mai și expiră sau se resetează. Astfel, dacă ești atent și îți asumi amenzile deloc neglijabile, poți depăși viteza legală de deplasare la intervale regulate de timp, cu o mențiune importantă. Dacă titularul permisului de conducere se află a doua abatere de același fel în decurs de un an de la data expirării ultimei suspendări, permisul este din nou suspendat pentru 60 de zile.
Când expiră punctele de penalizare
Conform Codului Rutier, punctele de penalizare expiră la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției. De asemenea, suspendarea dreptului de a conduce duce automat la anularea tuturor punctelor de penalizare acumulate până în acel moment.
Ca regulă, Poliția Rutieră sancționează de obicei depășirea cu cel puțin 10 km/h a vitezei maxime admise. În cazul depășirii vitezei cu peste 50Km/h permisul este suspendat. Până la acel prag, sancțiunea este doar sub formă de amendă, după cum urmează:
- 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă (290 de lei – 435 de lei) + 2 puncte de penalizare
- 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă (580 de lei – 725 de lei) + 3 puncte de penalizare
- 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă (870 lei – 1.160 de lei) + 4 puncte de penalizare
- 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + 6 puncte de penalizare
- peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
- peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.
Revenind la întrebarea din titlu cu ”de câte ori poți depăși viteza maximă într-un an”, răspunsul simplu este surprinzător de mare. În șase luni, până când expiră punctele de penalizare, poți depăși viteza legală de 7 ori, dar nu cu mai mult de 20 km/h, dacă vrei să-ți păstrezi permisul. Dacă depășești viteza legală cu până la 50Km/h, o poți face de două ori în șase luni.