01 iun. 2023 | 07:46

Desființarea acestor pensii în România, o problemă: ce trebuie să știe pensionarii, se anunță proteste

ACTUALITATE
Desființarea acestor pensii în România, o problemă: ce trebuie să știe pensionarii, se anunță proteste

De câțiva ani, autoritățile de la București anunță cu surle și trâmbițe desființarea pensiilor speciale în România. Dincolo de faptul că mai mult s-au ascuns după deget decât să modifice ceva, probabilitatea reală ca acea schimbare să aibă în mod autentic loc este infimă spre inexistentă.

Magistrații au cele mai mari pensii din România și, în cazul multora dintre ei, aceasta se cumulează și cu salarii generoase, pentru că au ales să rămână în activitate. Desființarea cumulării pensiei cu salariul și reducerea substanțială a pensiei speciale sunt amândouă pe lista de reforme pe care le pregătește Guvernul. În acest context, faptul că s-au anunțat numeroase proteste pe marginea subiectului, nu ar trebui să vină ca o surpriză.

Judecătorii din România, proteste ”dintre cele mai ferme”

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului din București a decis organizarea de proteste dintre cele mai ferme, în unanimitate, dacă se modifică condițiile de pensionare pentru magistrați. Printr-un comunicat al organizației, judecătorii și-au exprimat dezacordul într-un mod ferm, relativ la ”iminenta schimbare arbitrară și arbitrară și nejustificată a condițiilor legale de acordare a pensiei de serviciu”. Printre supărările menționate de magistrați se numără și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani și vechimea minimă în domeniu de 25 de ani.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti adoptă punctul de vedere formulat în cadrul ședinței, sens în care își exprimă în mod ferm dezacordul faţă de orice intenție de modificare a statului profesiei, relativ la iminenta schimbare arbitrară şi nejustificată a condițiilor legale de acordare a pensiei de serviciu, modificare ce nu a fost supusă unui proces transparent de consultare instituțională şi care este de natură a periclita grav independența și statutul constituțional al judecătorilor”, se arată în comunicatul emis după Adunarea generală.

Judecătorii se pregătesc de proteste și deși această sesizare a venit din partea magistraților din Capitală, cel mai probabil, găsești o atitudine similară în toate colțurile României printre cei care activează în domeniu.„În unanimitate, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București a hotărât ca, în funcție de parcursul procesului legislativ, să adopte forme de protest dintre cele mai ferme, ca reacție faţă de nesocotirea statutului judecătorului, a efectelor grave pe care măsurile vizate le vor produce asupra sistemului judiciar, pe fondul lipsei totale de preocupare pentru rezolvarea problemelor reale din justiție”, mai precizează sursa citată.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele