18 nov. 2023 | 14:32

Descoperirea uimitoare în astronomie. Cum arată „planeta de vată de zahăr”, corpul ceresc pe care plouă cu nisip

ACTUALITATE
Descoperirea uimitoare în astronomie. Cum arată

Oamenii de știință vin cu noi dezvăluiri în ceea ce privește Universul care continuă să fascineze. Recent, aceștia au descoperit planeta pe care plouă cu nisip, sau cum mai este cunoscută „planeta de vată de zahăr”. Află cum poate avea loc acest fenomen incredibil.

Într-un colț îndepărtat al vastului Univers, astronomii au revelat o descoperire remarcabilă, aruncând lumina asupra planetei Wasp-107b, situată la aproximativ 200 de ani lumină distanță de Terra. Inițial cunoscută sub numele de „planeta de vată de zahăr” din cauza dimensiunilor sale neobișnuite și a luminozității sale aparte, Wasp-107b a captivat imaginația oamenilor de știință prin atmosfera sa uluitoare.

plouă cu nisip

Atmosfera planetei Wasp-107b este unica datorita ploii de nisip care are loc periodic

Analiza luminii filtrate prin atmosfera acestei planete a dezvăluit prezența dioxidului de sulf, vaporilor de apă și nisipului silicios. Cu toate că aceste elemente par să compună o paletă nefirească, atmosfera Wasp-107b adăpostește un ciclu notabil asemănător cu cel al apei pe Terra. Cu o excepție uluitoare – aici, în loc de ploi de apă, avem ploi de nisip.

Locul din Univers în care plouă cu nisip

Temperaturile extreme, care depășesc 1.000 de grade Celsius, declanșează un proces fascinant. Nisipul de pe suprafața planetei se transformă în vapori, iar în straturile superioare ale atmosferei, acești vapori se condensează în granule microscopice, formând o ploaie de nisip. Acest spectacol cosmic, la o scară inimaginabilă, deschide o fereastră către diversitatea uimitoare a condițiilor de viață și formelor de existență în Univers.

Descoperirea oferă o perspectivă captivantă asupra adaptării la condiții extreme și a modurilor în care diverse medii pot susține forme de viață neconvenționale. Această planetă de nisip, cu atmosfera sa unică, devine o lecție vie despre capacitatea creatoare a Universului și despre cât de variate pot fi manifestările vieții în cosmos. Astfel, în timp ce ne înclinăm cu uimire în fața frumuseții și complexității Wasp-107b, întrebările despre viața extraterestră și posibilitățile diversității în Univers capătă o nouă profunzime, arată The Guardian.