12 iul. 2023 | 17:07

Descoperirea fascinantă din Marea Neagră care a uimit cercetătorii: Comoara științifică, o raritate în lume

ACTUALITATE
Descoperirea fascinantă din Marea Neagră care a uimit cercetătorii: Comoara științifică, o raritate în lume

Marea Neagră continuă să fascineze cercetătorii datorită unicității sale.

Marea Neagră este cel mai mare corp de apă interioară și este, de asemenea, cel mai mare bazin meromictic, ceea ce înseamnă că mișcarea apei între straturile inferioare și superioare ale Mării este rară. Acest lucru creează diferențe considerabile de temperatură și nutrienți între aceste straturi, straturile inferioare fiind absolut lipsite de oxigen și anoxic.

Această chimie complexă a apei este alimentată de aporturile extinse de apă dulce de la mai multe râuri mari și precipitații, cu schimburi de apă sărată cu Marea Egee doar prin strâmtoarea Bosfor și Dardanele, arată o cercetare realizată de către NASA.

În 2010, oamenii de știință au descoperit un curent de apă salină care curge din Marea Mediterană/Marea Egee, prin strâmtoarea Bosfor și de-a lungul fundului Mării Negre.

Acest aflux salin dens din Mediterana are loc la fundul bazinului, în timp ce scurgerea apei de suprafață mai proaspătă a Mării Negre are loc aproape de suprafața bazinului, rezultând o amestecare foarte scăzută/lentă între cele două straturi din Marea Neagră.

 

marea neagra

Marea Neagră este specială

Deoarece aceste drepte curg foarte lent, este nevoie de aproximativ 2.500 de ani pentru ca apa din Marea Neagră să fie complet reciclată.

Această amestecare slabă face ca doar apele de suprafață bogate în oxigen ale Mării Negre să susțină o viață marina complexă, spre deosebire de vaste zone anoxice, care sunt considerate biologic moarte de viață doar la scara microscopică a bacteriilo, arată sursa citată.

Turcoazurile mari de flori de fitoplancton sunt prezente în mod obișnuit și indică un ecosistem unic și delicat, dependent de salinitate (cantitatea de sare), nivelul apei și cantitatea de nutrienți.

Activitatea umană a afectat toți acești factori în ultimele decenii, inclusiv poluarea provocată de om, suprarecoltarea pentru pescuit, încărcarea crescută de nutrienți și practicile de utilizare a apei.