05 sept. 2023 | 10:05

Descoperirea fascinantă de la Oradea i-a uimit pe arheologi. Avea sute de inele de aur doar în păr

ACTUALITATE
Descoperirea fascinantă de la Oradea i-a uimit pe arheologi. Avea sute de inele de aur doar în păr

S-a făcut o descoperire extraordinară lângă Oradea. Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur prin păr, în perioada Eneolitică.

Mai exact, la începutul acestui an, arheologii vâlceni au identificat urmele unei vechi așezări romane, o dovadă a conviețuirii soldaților romani cu geto-dacii înainte de începerea celui de-al Doilea Război Daco-Roman, între anii 102-105. În județul Neamț, a fost scos la lumină un sat preistoric, ce datează din urmă cu 6.500 de ani.

Descoperirea arheologică din Oradea

Astfel, piesa centrală este o vilă romană din fosta provincie Dacia, denumită “Vila rustica” despre care am scris mai multe detalii aici. Printre aceste probe ale istoriei se află și o descoperire considerată “senzațională” lângă Oradea. Arheologii au găsit mormântul unei femei aparținând perioadei Eneolitice.

Podoabele descoperite la Oradea Sursa: Ebihoreanul

Așadar, o descoperire rară și importantă a fost făcută pe șantierul viitorului drum expres care va face legătura între Oradea și Autostrada A3. Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur, ce i-au împodobit părul, și opt sute de mărgele.

„Cercetările arheologice au început pe teren în 29 martie şi s-au încheiat în 25 iunie. În total a fost o echipă de 30 de persoane, arheologi şi studenţi, de la muzeu (n.r. – MȚC), precum şi de la Muzeul Judeţean din Satu Mare, Universitatea din Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceste lucrări de infrastructură au reuşit să aducă la lumină situri şi vestigii importante în zone în care până acum nu exista nicio informaţie”, a explicat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, citat de Ebihoreanul.

Descoperire arheologica Oradea Sursa: Ebihoreanul

Este important de menționat că unele dintre podoabe au fost expuse în Lapidariul MȚC. Conform arheologilor, o descoperire arheologică de o asemenea amploare nu a mai fost făcută în ultimii 15 ani în zona de Vest a țării, doar în județul Arad. De aceea, este de o importanță mare.