Descoperirea care schimbă modul în care mâncăm. Trucul demonstrat științific pentru pierderea în greutate
O descoperire făcută recent de oamenii de știință ar putea schimba modul în care obișnuiesc să mănânce numeroși oameni. Din primele demonstrații făcute în laborator se pare că un truc ar putea ajuta la scăderea în greutate.
Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii în neuroștiințe de la Scripps Research au identificat circuite cerebrale care determină mamiferele să dorească să mănânce mai mult atunci când sunt expuse la temperaturi scăzute.
Mamiferele ard automat mai multă energie pentru a menține temperatura normală a corpului atunci când sunt expuse la frig. Această creștere a consumului de energie activat de frig duce la o creștere a apetitului și hrănirii.
În noul studiu, apărut pe 16 august 2023 în revista Nature, cercetătorii au identificat un grup de neuroni care acționează ca un „comutator” pentru acest comportament legat de căutarea hranei ca răspuns la frig, în cazul șoarecilor de laborator.
Această descoperire ar putea duce la potențiale terapii pentru sănătatea metabolică și pierderea în greutate la oameni.
„Acesta este un mecanism adaptativ fundamental la mamifere și să-l vizezi în viitoarele tratamente ar putea permite îmbunătățirea beneficiilor metabolice ale frigului sau a altor forme de ardere a grăsimilor”, a explicat autorul principal al studiului, Li Ye, doctor în chimie și biologie chimică, profesor asociat și titularul Catedrei Abide-Vividion la Scripps Research.
Ce metode pentru pierderea în greutate au explorat cercetătorii
Întrucât expunerea la frig duce la o ardere crescută a energiei pentru a menține căldura, imersiunea în apă rece și alte forme de „terapie la rece” au fost explorate ca metode pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății metabolice.
Un dezavantaj al terapiilor la rece este că răspunsurile evoluate ale oamenilor la frig nu sunt concepute pentru a cauza pierderea în greutate – un efect ce ar fi putut fi fatal în perioadele frecvente de penurie alimentară din vremurile premoderne. Frigul crește apetitul pentru a contracara orice efect de pierdere în greutate.
În studiu, Li Ye și echipa sa au încercat să identifice circuitele cerebrale care produc această creștere a apetitului indusă de frig.
Frigul crește pofta de mâncare
Una dintre primele lor observații a fost că, odată cu scăderea temperaturilor (de la 22 de grade Celsius la 3 grade Celsius), șoarecilor le crește dorința de căutare a hranei doar după o întârziere de aproximativ șase ore, sugerând că această schimbare comportamentală nu este doar rezultatul direct al percepției frigului.
Cercetătorii au comparat activitatea neuronilor în tot creierul în condiții de frig față de condiții de căldură. Aceștia au făcut o observație cheie: în timp ce majoritatea activității neuronale din creier era mult mai scăzută în condițiile de frig, porțiuni ale unei regiuni numită talamus prezentau o activare mai crescută.
În cele din urmă, echipa s-a concentrat pe un grup specific de neuroni numit nucleul xifoid al talamusului median, demonstrând că activitatea acestor neuroni crește sub condiții reci chiar înainte ca șoarecii să se trezească din toropeala indusă de frig pentru a căuta hrană.
Când era disponibilă mai puțină hrană la începutul perioadei de frig, creșterea activității în nucleul xifoid era chiar mai mare, sugerând că acești neuroni răspund la un deficit de energie indus de frig, nu la frigul în sine.
Atunci când cercetătorii au activat artificial acești neuroni, șoarecilor le-a crescut dorința de a căuta hrană, dar nu și alte activități. Similar, atunci când echipa a inhibat activitatea acestor neuroni, apetitul șoarecilor a scăzut.
Aceste efecte au apărut doar în condiții de frig, implicând faptul că temperaturile scăzute furnizează un semnal separat, care trebuie să fie prezent pentru ca schimbările în apetit să aibă loc.
Într-un ultim set de experimente, echipa a arătat că acești neuroni din nucleul xifoid proiectează într-o regiune a creierului numită nucleul acumbens – o zonă cunoscută de mult timp pentru rolul său în integrarea semnalelor de recompensă și aversiune pentru a ghida comportamentul, inclusiv cel referitor la hrănire.
În cele din urmă, aceste rezultate pot avea relevanță clinică, conform lui Ye, sugerând posibilitatea inhibării creșterii obișnuite a apetitului indusă de frig, permițând regimurile de expunere la frig să genereze o pierdere în greutate mult mai eficientă.
„Unul dintre obiectivele noastre cheie acum este să descoperim cum să separăm creșterea apetitului de creșterea consumului de energie.
De asemenea, vrem să aflăm dacă acest mecanism de creștere a apetitului indus de frig face parte dintr-un mecanism mai amplu pe care corpul îl utilizează pentru a compensa consumul suplimentar de energie, de exemplu după exerciții fizice.”, a mai spus omul de știință.