16 nov. 2023 | 14:08

Descoperirea care i-a uimit pe cercetătorii de la NASA. Ce se întâmplă cu exoplanetele din spațiu: să fie o amenințare și pentru Terra?

ACTUALITATE
Descoperirea care i-a uimit pe cercetătorii de la NASA. Ce se întâmplă cu exoplanetele din spațiu: să fie o amenințare și pentru Terra?

Astrofizicienii de la NASA care cercetează exoplanete au observat ceva ciudat: se pare că, din spațiu, lipsesc, în mod evident, planetele de o anumită dimensiune.

Vezi și: Cea mai îndepărtată exoplanetă găsită vreodată de telescopul spațial Kepler: de ce este deosebită

Observația făcută de NASA

Numărul exoplanetelor confirmate a crescut la 5.539, potrivit NASA, cu peste 10.000 de candidați în curs de revizuire. Vânătorii de exoplanete cred că universul este probabil plin de multe alte trilioane de planete.

Aceste exoplanete vin în diferite dimensiuni. Din categoria planetelor de dimensiuni medii, acestea sunt, în mare parte, împărțite în două grupuri, cunoscute sub numele de super-Pământuri și mini-Neptuni.

Deși ambele tipuri sunt mai mari decât Pământul și mai mici decât Neptun, super-Pământurile pot fi de până la 1,75 ori mai mari decât planeta noastră, iar mini-Neptunii sunt de la dublu până la de patru ori mai mari decât Pământul.

Dacă lumile ar fi aliniate în ordine crescătoare a mărimii, ar exista o diferență semnificativă între super-Pământuri și mini-Neptuni.

„Oamenii de știință ai exoplanetelor au suficiente date acum pentru a spune că această discrepanță nu este întâmplătoare”, a declarat Jessie Christiansen, cercetător la Centrul de Procesare și Analiză a Infraroșului de la Caltech, într-o declarație.

„Se întâmplă ceva care împiedică planetele să atingă și/sau să rămână la această dimensiune”, a mai spus omul de știință.

Vezi și: VIDEO Traiectoria de 17 ani a unei exoplanete, comprimată într-un clip uimitor de 10 secunde

Ce se întâmplă cu exoplanetele, în timp

Lipsa planetelor de dimensiuni medii este focalizată într-un nou studiu publicat în The Astronomical Journal. Christiansen care a condus echipa de cercetare, a analizat datele telescopului spațial Kepler de la NASA pentru stelele Căii Lactee, Praesepe, uneori cunoscut sub numele de stup, și Hyades, situate în constelația Taurului.

Golul dimensional ar putea fi cauzat de faptul că anumiți mini-Neptuni se micșorează, de fapt, în timp. Dacă o astfel de lume nu are suficientă masă și, implicit, forță gravitațională, ar putea să-și piardă atmosfera prin emisia de radiații a nucleului, care împinge atmosfera departe.

În timp, acești mini-Neptuni mai puțin masivi ar scădea până la dimensiunea unui super-Pământ. Oamenii de știință cred că acest lucru ar putea avea loc cam după 1 miliard de ani de existență a unei planete.

Rămâne întrebarea: este, aceasta, o amenințare reală și pentru planeta noastră? Evident, răspunsul la această întrebare îl au, cel ami probabil, numai cercetătorii de la NASA.

Vezi și: NASA a descoperit prima exoplanetă care ar putea găzdui viața. Pare acoperită de un ocean, la ce distanță e de Pământ

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele