24 nov. 2023 | 19:27

Descoperire uimitoare în știință: Alzheimer poate fi detectată cu zeci de ani înainte

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare în știință: Alzheimer poate fi detectată cu zeci de ani înainte

Boala Alzheimer ar putea fi detectată cu zeci de ani înainte. Iată ce au descoperit cercetătorii.

Alzheimer, în centrul atenției unui studiu

Conform unui nou studiu citat de CNN, inflamația creierului asociată cu grăsimea abdominală ascunsă ar putea fi unul din primele semne ale apariției bolii Alzheimer cu zeci de ani înainte ca simptomele mai grave să se manifeste.

„Am știut de o vreme că pe măsură ce burta crește, centrele memoriei din creier devin mai mici”, a spus cercetătorul dr. Richard Isaacson, neurolog preventiv specializat în boala Alzheimer de la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida.

Noul studiu, însă, arată ceva ce Isaacson nu a mai văzut până acum: „Imagistica creierului asociază grăsimea abdominală, numită și grăsime viscerală, cu disfuncția creierului printr-o cascadă inflamatorie”.

„În urma studiului s-a descoperit că persoanele trecute de 40 și 50 de ani care au mai multă grăsime abdominală ascunsă „au o cantitate mai mare a unei proteine anormale numită amiloid într-o parte a creierului despre care știm că este printre primele locuri în care se manifestă Alzheimerul”, a spus autorul studiului, dr. Cyrus Raji, profesor asociate de radiologie la Școala de Medicină din St. Louis a Universității Washington.

Vezi și: Această pastilă poate ajuta la ameliorarea bolii Alzheimer: e posibil s-o ai în casă

Vezi și: Legătura bizară dintre igiena dentară și demență: ce au descoperit oamenii de știință

Descoperire importantă

Astfel, conform cercetătorilor, există o diferență și între sexe, unde bărbații aveau o legătură mai mare între grăsimea abdominală și amiloid decât femeile: „Motivul pentru care acest lucru este important este că bărbații au mai multă grăsime viscerală decât femeile”.

Cercetătorii au identificat și o legătură între grăsimea ascunsă din burtă și atrofia creierului – sau pierderea materiei cenușii – într-o parte a creierului numită hipocamp, care este asociată cu memoria. Materia cenușie din creier conține majoritatea celulelor nervoase care transmit corpului ce să facă.

Materia albă este alcătuită din fibre care formează conexiuni între celulele nervoase și restul sistemului nervos. Persoanele cu cantități mai mari de grăsime viscerală tind să prezinte mai multe inflamații ale creierului acolo unde se găsește materia albă, potrivit autorului principal al studiului, dr. Masha Dolatshahi. În lipsa unei materii albe funcționale, creierul nu poate comunica eficient cu diferite părți ale creierului și corpului.

Vezi și: Vaccin pentru Alzheimer: Descoperirea care ar putea schimba totul în lumea medicală