Descoperire uimitoare în România: Ce au găsit arheologii într-un sit din nordul țării
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, din cadrul Consiliului Județean Maramureș, a continuat și în acest an cercetările arheologice la Sălnița, comuna Vima Mică, începute în 2019.
Șantierul arheologic a fost deschis în perioada 22-30 august 2023, în colaborare cu Clubul de Speologie Montana din Baia Mare și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie.
Localitatea este atestată documentar din anul 1566
Sălnița este o localitate situată în sudul județului Maramureș, în Defileul Lăpușului, și este atestată documentar încă din anul 1566.
Este important de menționat că primele cercetări arheologice la Sălnița au fost efectuate de arheologul clujean István Ferenczi, la sfârșitul anilor ’60, în cadrul unui proiect amplu de identificare și cartografiere a turnurilor de pază și semnalizare romane din zona Someșului Mare.
În timpul acestor cercetări, au fost descoperite câteva fragmente ceramice mărunte, cu pietre de cuarț în compoziție, considerate a fi preistorice.
În 2013, membrii Clubului de Speologie Montană Baia Mare, împreună cu arheologul Carol Kacsó și Zamfir Şomcutean (conservator la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie), au investigat locul numit „Custura Cetățelei” pentru a verifica informația cu privire la existența unui zid construit din blocuri de piatră.
În 2018, în cadrul unor noi cercetări arheologice de suprafață în zonă, Marius Ardeleanu, arheolog la MJIA, a descoperit numeroase artefacte pe pantaele nord-estică, estică și sud-vestică a Custurii, inclusiv fragmente ceramice din epoca târzie a bronzului.
Pornind de la aceste informații, muzeul din Baia Mare a demarat săpături arheologice pe dealul „Custura Cetățelei” în perioada 2019-2022.
Obiectele culturale descoperite în urma acestor investigații datează din epoca timpurie a bronzului (cultura Coțofeni, 3.500-2.500 î.e.n), epoca târzie a bronzului (cultura Suciu de Sus, a doua jumătate a mileniului al II-lea î.e.n.), perioada medievală (secolele XIII-XIV e.n), precum și secolele XVII-XVIII.
Cercetările din 2023 s-au concentrat pe șaua de legătură dintre punctele Cetățea și Custura Cetățelei, situată la 450 m est-nord-est de podul peste râul Lăpuș, care leagă localitățile Sălnița și Dealul Corbului.
În prima zonă de cercetare, s-a găsit o așchie de silex în solul vegetal, iar în cea de-a doua zonă, au fost scoase la lumină mai multe fragmente ceramice preistorice, realizate din pastă grosieră și semifină, fără decorațiuni.
Împreună cu acestea, au fost descoperite o așchie de silex și un fragment de cupru sau bronz de dimensiuni mici, dar tipul exact al obiectului nu a putut fi determinat.
Alte săpături arheologice, care au ca scop scoaterea la lumini a mai multor detalii despre așezările din zonă, sunt planificate pentru anul 2024.