Descoperire uimitoare făcută de NASA în spațiu: Ce s-a aflat despre asteroizi, misterul începutului Sistemului Solar
Sonda NASA a descoperit o surpriză ascunsă în timpul zborului cu asteroizi. Sonda Lucy NASA a găsit o surpriză uriașă atunci când a finalizat primul zbor al țintelor sale de asteroizi.
Ce s-a descoperit despre acești asteroizi
Asteroidul Dinkinesh, care atârnă în centura principală ce orbitează între Marte și Jupiter, nu este singurul. Bucata de rocă spațială gri are propria sa lună de asteroizi minusculi, înfășurată într-o orbită apropiată – prea aproape pentru a fi deslușită de la o distanță mare.
Descoperirea sugerează că ar putea exista mult mai mulți asteroizi binari decât știm – o preponderență care ne-ar putea ajuta să înțelegem cum cresc și interacționează rocile din Sistemul Solar.
„Am văzut mulți asteroizi de aproape și se poate crede că nu mai avem ce să descoperim și să ne surprindă”, spune planetaristul Simone Marchi de la Southwest Research Institute (SwRI).
„Ei bine, este clar greșit. Dinkinesh și luna sa enigmatică diferă în unele moduri interesante de asteroizii de dimensiuni similare apropiați de Pământ, care au fost văzuți de nave spațiale precum OSIRIS-REx și DART”.
Vezi și: De ce sunt meteoriții magnetici. Descoperirea fascinantă a oamenilor de știință
Cunoaștem un număr de asteroizi binari, trinari și chiar unul cuaternar care atârnă în jurul Sistemului Solar, dar nu este clar câți dintre ei se află în aceste grupuri. Am văzut chiar și un obiect care pare să se fi format din roci spațiale care s-au zdrobit. Asteroizii tind să stea împreună – există centura principală, desigur, și roiurile de asteroizi care împart orbita lui Jupiter – dar cât de des se apropie suficient de aproape unul de celălalt pentru a deveni legați gravitațional nu este clar.
Informații despre începutul Sistemului Solar
Oamenii de știință și-au dat seama că Dinkinesh ar putea avea o lună, în săptămânile în care Lucy s-a apropiat de asteroid. Luminozitatea obiectului a continuat să se schimbe; acesta este adesea un semn că există un al doilea obiect care iese din vedere, contribuind și scăzând din lumina totală reflectată de asteroid.
Când Lucy s-a apropiat suficient de mult pentru a face poze detaliate, suspiciunile au fost confirmate. În timp ce Lucy a zburat cu 16.100 de kilometri pe oră, a observat în mod clar două obiecte, angajate într-un „dans” orbital apropiat. Roca mai mare, sugerează măsurătorile preliminare, are aproximativ 790 de metri în punctul său cel mai lat, în timp ce cea mai mică are 220 de metri.
Vezi și: Câți asteroizi periculoși trec pe lângă Pământ, de fapt. Calculul care te va surprinde
„Știam că acesta va fi cel mai mic asteroid din centura principală văzut vreodată de aproape”, spune astronomul planetar Keith Noll de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA.
„Faptul că sunt doi, e și mai interesant. În anumite privințe, acești asteroizi arată similar cu asteroidul binar Didymos și Dimorphos din apropierea Pământului pe care DART l-a văzut, dar există câteva diferențe cu adevărat interesante pe care le vom investiga”.
Se crede că asteroizii, în special cei care atârnă pe orbita lui Jupiter, sunt alcătuiți din materialele care formau planetele în primele zile ale Sistemului Solar, într-o stare relativ impecabilă.