04 aug. 2023 | 12:27

Descoperire uimitoare a cercetătorilor. Ce parfumuri ajută la încetinirea demenței și a declinului creierului

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare a cercetătorilor. Ce parfumuri ajută la încetinirea demenței și a declinului creierului

Expunerea la anumite parfumuri în timpul somnului îmbunătățește semnificativ funcția cognitivă. Dintre toate simțurile pe care iubim să le răsfățăm, mirosul este adesea neglijat – dar aromele potrivite ar putea fi exact ceea ce are nevoie creierul tău pentru a rămâne activ în vârsta înaintată.

Cum te-ar putea ajuta mirosul să îți menții creierul sănătos

Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, au descoperit recent dovezi puternice că îmbogățirea aerului cu arome îmbunătățește performanța cognitivă prin întărirea unei conexiuni critice între zonele neurologice implicate în memorie și luarea deciziilor, scrie sciencealert.

Experimentul lor, care a implicat 43 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, sugerează că declinul cognitiv și condițiile precum demența ar putea fi încetinite prin simpla difuzare a unor parfumuri diferite în camera de dormit înainte de culcare în fiecare noapte.

Menținerea creierului activ pe măsură ce îmbătrânim este vitală pentru menținerea unei bune sănătăți cognitive. Asta nu înseamnă doar să rezolvăm integrame zilnic – înseamnă să umplem mediul înconjurător cu tot felul de imagini și sunete pentru ca mintea să le proceseze.

La alte animale, îmbogățirea mediului cu mirosuri a demonstrat că stimulează neuroplasticitatea, în special în teste cu animale care prezintă simptome asemănătoare cu tulburările neurologice umane.

Nu este cu adevărat o surpriză să credem că și oamenii ar putea beneficia de experimentarea unui „peisaj de mirosuri” complex. Din punct de vedere fiziologic, capacitatea noastră de a detecta mirosurile se deteriorează înainte ca abilitatea noastră cognitivă să înceapă să scadă.

Pierderea acestui simț corelează și cu pierderea de celule cerebrale, sugerând o puternică legătură între miros și funcția neurologică.

„Simțul olfactiv are privilegiul special de a fi direct conectat la circuitele de memorie ale creierului”, spune neurobiologul Michael Yassa.

„Toate celelalte simțuri sunt mai întâi dirijate prin talamus. Toată lumea a experimentat cât de puternice sunt aromele în evocarea amintirilor, chiar și de acum mult timp.

Cu toate acestea, spre deosebire de schimbările de vedere pe care le tratăm cu ochelari și problemele de auz cu aparate auditive, nu a existat nicio intervenție pentru pierderea mirosului.”

Ajută mirosurile la încetinirea declinului cognitiv? Ce a aflat un studiu

Pentru a determina dacă declinul cognitiv poate fi prevenit cu acest tip de stimulare senzorială, Yassa și colegii săi au furnizat pentru 20 dintre participanții la studiu o serie de uleiuri naturale conținând arome de trandafir, portocală, eucalipt, lămâie, mentă, rozmarin și lavandă.

Restul grupului au primit un „fals” care conținea cantități infime de parfum. Toți participanții au fost obligați să folosească unul dintre uleiuri cu un dispozitiv de difuzare pentru a parfuma casa timp de două ore în fiecare noapte, pe parcursul unui interval de șase luni, rotindu-și meniul de arome.

Ulterior, s-a folosit o serie de teste neuropsihologice pentru a compara memoria, învățarea verbală, planificarea și abilitățile de comutare a atenției ale voluntarilor înainte și după cele șase luni de studiu.

Uimitor, s-a constatat o diferență clară de 226% între răspunsurile celor expuși la o varietate de arome și persoanele din grupul de control. O scanare a creierelor lor a relevat, de asemenea, o schimbare semnificativă în anatomia care leagă zonele creierului critice pentru memorie și gândire în grupul de test.

Deoarece toți voluntarii erau mental sănătoși, cercetătorii intenționează acum să verifice dacă rezultatele se mențin și pentru persoanele care au fost deja diagnosticate cu un grad de pierdere cognitivă.

Această cercetare a fost publicată în Frontiers in Neuroscience.