Descoperire revoluționară în știință: Întinerirea la șoareci e posibilă. Funcționează și la oameni? Ce spun cercetătorii
Un nou compus din sângele de porc inversează îmbătrânirea la șobolani, susține un studiu revoluționar. Coautorul studiului spune că „cu greu îi venea să creadă efectele profunde de întinerire epigenetică”.
Un nou medicament dezvoltat din compuși găsiți în sângele de porc poate inversa vârsta șobolanilor, susțin cercetătorii într-un nou studiu.
Întinerirea e posibilă
Astfel, conform Independent, tratamentul anti-îmbătrânire – numit E5 – a fost dezvoltat din sângele unui porc tânăr și injectat în șobolani în vârstă, potrivit unui nou studiu publicat recent în revista GeroScience.
E5, care constă din nanoparticule complexe și plasmă tânără provenită de la porci, ar putea inversa ceasurile biologice ale șobolanilor cu aproape 70% în medie, au spus cercetătorii, inclusiv cei de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA). Dacă rezultatele pot fi transpuse la oameni, ar putea însemna revenirea unui bătrân de 80 de ani la vârsta de 26 de ani, susțin oamenii de știință.
Vezi și: Oamenii de știință au întinerit șoarecii. Cum funcționează acest proces la oameni
Vezi și: Tinerețe fără bătrânețe: când va deveni îmbătrânirea reversibilă, ca în Benjamin Button
„Inițial, cu greu îmi venea să cred efectele profunde de întinerire epigenetică ale E5. Cu toate acestea, descoperirile noastre sunt susținute puternic de studii paralele la rozătoare din diferite laboratoare”, a spus coautorul studiului, Steve Horvath, într-un comunicat.
În cadrul cercetării, oamenii de știință au descoperit că, atunci când tratamentul cu sânge de porc a fost aplicat pe diferite țesuturi de șobolan, părea, de asemenea, să inverseze vârsta biologică a sângelui, inimii și ficatului. Deci, întinerirea e posibilă.
„Tratamentul a redus cu peste jumătate vârstele epigenetice ale sângelui, inimii și țesutului hepatic”, au scris oamenii de știință în studiu.
A existat, de asemenea, un efect de întinerire „mai puțin pronunțat, dar semnificativ statistic” asupra hipotalamusului creierului. Cercetătorii au spus că au asistat la „îmbunătățiri progresive” a funcționării acestor organe și au observat, de asemenea, îmbunătățiri comportamentale și cognitive.
În general, descoperirile sugerează un tratament derivat din plasmă porcină care „inversează semnificativ îmbătrânirea” la șobolani.
„Am descoperit că tratamentul cu fracțiuni de plasmă este eficient în mod constant atât la șobolani masculi, cât și la femele, reducând drastic vârsta epigenetică a mai multor țesuturi de șobolan”, au spus cercetătorii.
Noile rezultate oferă, de asemenea, perspective asupra mecanismelor biologice comune între speciile de mamifere. Deși tratamentul nu a fost încă supus unor teste pe oameni, cercetătorii au spus că există loc pentru optimism.