Descoperire incredibilă în știință: Ce au reușit cercetătorii să facă pentru pacienții cu probleme cerebrale
Într-o știre care ar putea fi semnificativă pentru pacienții cu probleme cerebrale sau nervoase, cercetătorii de la Universitatea Rice au dezvoltat un nou material despre care spun că poate stimula țesutul neural într-un mod mai puțin invaziv decât tratamentele anterioare și, de asemenea, permite semnalelor nervoase să curgă din nou, în ciuda unei rupturi de conexiune.
Ce au descoperit cercetătorii despre pacienții cu probleme cerebrale
Echipa de cercetare de la Rice spune că a dezvoltat un material magnetoelectric, ceea ce înseamnă că transformă câmpurile magnetice în câmpuri electrice. Medicii s-au gândit de mult dacă un astfel de material biomedical ar putea ajuta pacienții care suferă de probleme ale creierului și nervilor, dar experimentele anterioare pe magnetoelectrice au avut dificultăți în a face neuronii să reacționeze la semnalul electric convertit.
Vezi și Pacienții cu leziuni cerebrale se pot mișca din nou, cu puterea minții
„Ne-am întrebat: „Putem crea un material care poate fi ca praful sau care este atât de mic încât, plasând doar un strop din el în interiorul corpului, am putea stimula creierul sau sistemul nervos?”, a pus problema cercetătorul principal Joshua Chen, un absolvent de doctorat Rice, într-o declarație despre cercetare.
„Având în vedere această întrebare, ne-am gândit că materialele magnetoelectrice sunt candidații ideali pentru utilizare în neurostimulare. Ele răspund la câmpurile magnetice, care pătrund ușor în corp și le transformă în câmpuri electrice – un limbaj pe care sistemul nostru nervos îl folosește deja pentru a transmite informații”.
Cum funcționează materialul
Astfel, folosind șobolani ca subiecți experimentali, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Materials, cercetătorii au reușit să declanșeze neuroni pentru a „restaura un reflex senzorial” și, de asemenea, au permis semnalelor neuronale să curgă din nou, în ciuda unui nerv tăiat. În plus, ei spun că noul material convertește câmpurile magnetice în câmpuri electrice de 120 de ori mai rapid decât candidații anteriori.
Vezi și Hackerii îţi pot ataca şi creierul, folosind undele cerebrale
Materialul este, de asemenea, extrem de mic – la fel de mic ca o pată de praf pe un ban. Dar este o piesă de inginerie sofisticată: este alcătuit din compusul anorganic plumb zirconiu titanat, intercalat între două straturi dintr-un tip special de aliaj metalic de sticlă.
„S-a depus multă muncă pentru realizarea acestui strat foarte subțire, de mai puțin de 200 de nanometri, care ne oferă proprietăți cu adevărat speciale”, a spus neuroinginerul de la Universitatea Rice și investigatorul principal al studiului, Jacob Robinson, într-o declarație.