15 aug. 2023 | 10:22

Descoperire fascinantă într-un lac din Albania: Ce au găsit oamenii de știință în apă

ACTUALITATE
Descoperire fascinantă într-un lac din Albania: Ce au găsit oamenii de știință în apă

Cea mai veche așezare găsită vreodată în Europa a fost descoperită sub apele unui lac vechi de un milion de ani din Albania.

Având o vechime de aproximativ 8.000 de ani, satul antic a fost construit pe piloni și a fost, pe timpuri, la suprafață.

Cercetătorii au dat peste satul scufundat în timp ce efectuau săpături la Lin, pe malul albanez al lacului Ohrid. Situat la granița cu Macedonia de Nord, se crede că lacul este unul dintre cele mai vechi din lume.

Înainte de această descoperire, o locuință veche de 7.000 de ani pe malul lacului din Alpii italieni deținea recordul pentru cea mai veche descoperire de acest gen din Europa.

Cu toate acestea, datarea cu radiocarbon a indicat că satul de sub lacul Ohrid a fost construit între 6000 și 5800 î.e.n., făcându-l cu aproximativ un mileniu mai vechi decât oricare altul de pe continent.

Potrivit cercetătorilor, în sat locuiau probabil între 200 și 500 de oameni. Datând din perioada neolitică, este probabil ca așezarea să fi reprezentat una dintre primele comunități din Europa.

Satul era înconjurat de țepi

„Să-și construiască satul pe piloni a fost o sarcină complexă, foarte complicată, foarte dificilă și este important să înțelegem de ce acești oameni au făcut această alegere”, a spus Adrian Anastasi, de la Institutul Albanez de Arheologie.

Și mai interesant, cercetătorii au dat peste mii de țepi de lemn pe fundul lacului. Ei estimează că satul era protejat de un inel de aproximativ 100.000 de astfel de construcții, fiecare dintre acestea fiind înfipte în fundul lacului.

„Pentru a se proteja în acest fel, au trebuit să taie o pădure”, a mai spus un alt om de știință.

În prezent, nu este clar de ce locuitorii satului antic s-au simțit atât de amenințați de ceea ce îi înconjoară, astfel încât să monteze țepii.

Cercetătorii spun că probabil va fi nevoie de două decenii de studiu pentru a elucida toate misterele.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele