Descoperire fascinantă în știință: Cum te trezești mai repede din beție
Prea mahmur? Iată cum știința te-ar putea ajuta într-o zi să te trezești după o beție. Cercetătorii lucrează la modalități de a accelera procesul.
Cum te poți trezi mai rapid după o beție
Este acea perioadă a anului în care petrecerile de Crăciun abundă și, de asemenea, perioada anului în care mulți oameni vor sta la coadă pentru un club sau beau prea mult la masă, cu familia. În timp ce există remedii populare pentru mahmureală, nu toate dau roade. Din fericire, oamenii de știință vor să găsească o soluție.
Deși conceput în primul rând ca o terapie de salvare pentru intoxicația severă cu alcool, cercetătorii au lucrat la o metodă simplă de eliminare a alcoolului din organism: respirația.
Ficatul este responsabil pentru eliminarea a peste 90% din alcoolul din corpul uman; în acest caz, doar timpul te va ajuta să te trezești pe deplin, deoarece ficatul își face treaba într-un ritm constant care nu poate fi crescut. Pentru persoanele cu concentrație de alcool în sânge care pune viața în pericol, acest lucru lasă medicilor puține opțiuni de tratament în afara măsurilor de susținere, cum ar fi administrarea de oxigen și lichide intravenoase.
Ceea ce cercetătorii, conduși de Dr. Joseph Fisher, au căutat să vizeze a fost restul de 10% – o parte din alcool este eliminat de plămâni. Ei au emis ipoteza că, cu cât cineva respira mai mult, cu atât mai mult alcool va fi eliminat.
„Dar nu poți să faci hiperventilație, pentru că într-un minut sau două ai deveni amețit și ai leșina”, a explicat Fisher într-o declarație.
Dispozitivul creat de cercetători
În schimb, cercetătorii au creat un dispozitiv care a permis niveluri de hiperventilație ale respirației fără efectele secundare urâte.
„Este un dispozitiv foarte simplu, cu tehnologie low-tech, care poate fi fabricat oriunde în lume: nu sunt necesare electronice, computere sau filtre”, a spus Fisher.
Într-un grup de studiu de dovadă a conceptului format din cinci bărbați sănătoși cu o concentrație de alcool în sânge de aproximativ 0,1%, alcoolul a fost eliminat de cel puțin trei ori mai repede decât numai prin ficat.
Având în vedere dimensiunea mică a eșantionului din acest studiu, ar fi necesare cercetări suplimentare pentru a valida dispozitivul înainte ca acesta să poată ajunge într-un cadru clinic. Cu toate astea, Fisher a rămas optimist, spunându-i lui Thornhill Medical: „Sper că, cu studii de validare ulterioare, metoda noastră poate deveni cu ușurință o abordare standard pentru tratarea multor tipuri de otrăviri cu alcool din întreaga lume”.
Vezi și: Cum îți revii rapid din beție: cercetătorii au descoperit un medicament