Descoperire fascinantă în Vietnam: ce au găsit arheologii, ce înseamnă asta pentru istorie
Un set neobișnuit de coarne de cerb, găsit în Vietnam, ar putea fi, de fapt, unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale descoperite vreodată în zona Asiei de Sud-Est.
Găsit pe lângă râul Mekong, instrumentul vechi de 2.000 de ani arată ca o harpă cu o singură coardă și ar fi putut fi un străbunic al instrumentelor muzicale complexe pe care oamenii le folosesc și astăzi în Vietnam.
Artefactul constă dintr-o bucată de corn de 35 de centimetri lungime, cu o gaură la un capăt care a fost, probabil, folosită pentru a acorda neobișnuitul instrument muzical.
Ce spun arheologii despre acest instrument muzical
Arheologii de la Universitatea Națională Australiană și Muzeul Long An din Vietnam au descris recent obiectul fascinant într-o nouă lucrare, ajungând la concluzia că este aproape sigur un instrument muzical.
Cornul provine, cel mai probabil, de la un cerb Sambar, specie care este originară din Asia de Sud-Est continentală.
„Acest instrument este unul dintre cele mai vechi exemple ale acestui tip de instrument muzical în Asia de Sud-Est. El umple golul dintre cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute din regiune, litofoane sau plăcile de percuție în piatră și instrumente mai moderne”, au mai spus arheologii.
Există dovezi care sugerează că multe culturi antice ar fi avut o cultură muzicală bogată în trecut, dar aceste amănunte sunt adesea trecute cu vederea de experți, ori nu există suficiente informații, în acest sens.
Evident, în acea perioadă nu existau metode de înregistrare a cântecelor, așadar, este greu de spus cum suna muzica acelor timpuri.
Spre exemplu, Grecia Antică este una dintre cele mai studiate porțiuni ale istoriei și știm că muzica a jucat un rol esențial în cultura lor, așa cum arată numărul de lucrări de artă în care putem vedea fel de fel de instrumente.
Cu toate acestea, încercarea de a descoperi cum suna, efectiv, muzica a fost descrisă drept o „enigma tulburătoare”.