23 oct. 2023 | 11:10

Descoperire arheologică uluitoare, în Franța. Ce se ascundea într-un sarcofag roman nedeschis de aproape 2.000 de ani

ACTUALITATE
Descoperire arheologică uluitoare, în Franța. Ce se ascundea într-un sarcofag roman nedeschis de aproape 2.000 de ani

O descoperire arheologică uluitoare a fost făcută în nord-estul Franței. Specialiștii au găsit un sarcofag roman făcut din calcar brut, rămas nedeschis din secolul al II-lea, adică de aproape 2.000 de ani.

Unde a fost găsit sarcofagul

Sarcofagul roman a fost găsit în orașul Reims din nord-estul Franței. Acesta se numea odinioară Durocortorum și a fost capitala unui trib numit Remi. Tribul s-a pus la dispoziția romanilor și, ca urmare, a primit o poziție imperială.

Toate acestea s-au întâmplat pe parcursul celor opt ani de ocupație a Galiției de către Iulius Cezar. Când ocupația și războiul au luat sfârșit în 51 î.Hr., Ceasar a acordat statutul imperial tribului Remi.

Orașul s-a extins rapid după ce a devenit o intersecție majoră pentru drumurile franceze. A ajuns la o populație estimată la peste 50.000 de persoane. În plus, a fost înzestrat cu toate caracteristicile arhitecturale ale unui frumos oraș roman.

Printre acestea se numără o necropolă mare, un loc de adunare, băi și o linie de hotar. Orașul se întinde pe o suprafață de aproximativ 2,5 mile pătrate.

De asemenea, orașul este un sit arheologic bogat, iar mulți arheologi și-au concentrat atenția asupra lui încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. O echipă de la Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (Inrap) din Franța tocmai a finalizat săpăturile în secțiunea necropolei.

Ce au găsit arheologii în sarcofagul roman

Sarcofagul roman pe care l-au găsit arheologii a fost făcut de trib din calcar brut și a fost fixat cu ace groase de metal. Datorită acestor caracteristici, specialiștii cred că a fost făcut din materiale de construcții reciclate.

În sarcofag, arheologii au găsit rămășițele unei femei, împreună cu mai multe obiecte. Printre acestea se numărau patru lămpi cu ulei, două sticle, o oglindă la cap, un inel de culoare închisă și un pieptene.

În curând, arheologii vor avea mai multe date despre femeie. Pentru început, au drept indicii obiectele găsite în sarcofag. În continuare, specialiștii vor extrage ADN dintr-un dinte.

Ulterior, vor trece prin baza de date de gene pentru necropolă, pe care Inrap a creat-o și care conține acum 80 de mostre. Inrap a excavat aproape 5.000 de morminte în ultimii 20 de ani de studiu și le-a adăugat la Muzeul Saint-Remi.

Arheologii din Reims au descoperit la începutul acestui an o structură romană masivă din secolul al II-lea d.Hr. care avea două galerii cu porticuri lungi de 65 de metri.