29 sept. 2023 | 14:00

Descoperire arheologică uimitoare într-un oraș antic scufundat. Ce comori au găsit arheologii, care este vechimea lor

ACTUALITATE
Descoperire arheologică uimitoare într-un oraș antic scufundat. Ce comori au găsit arheologii, care este vechimea lor

O descoperire arheologică de excepție a fost făcută de arheologi în largul coastelor Egiptului. Ei au recuperat adevărate comori de artă, inclusiv unele realizate din aur, din orașul antic scufundat Thonis-Heracleion, supranumit cândva „Veneția Nilului”.

Descoperire arheologică într-un oraș antic scufundat

O echipă de arheologi a descoperit pe locul unui vechi port egiptean de lângă gura de vărsare ale Nilului, numit Thonis-Heracleion, o serie de obiecte de o valoare inestimabilă, inclusiv relicve din aur, bijuterii ornate, ceramică, carafe de parfum și daruri pentru zeii acelor timpuri.

În perioada sa de glorie, de măreție, acum circa 2.300 de ani, orașul era cunoscut drept „Veneția Nilului” și se crede că era unul dintre cele mai mari porturi de la Marea Mediterană, în acele vremuri.

Citește și: Lucruri descoperite despre cele mai tulburătoare secrete ale Egiptului Antic: ce mistere au ieșit la iveală

Dar, la un moment dat, în timpul Antichității, orașul s-a scufundat din cauza creșterii nivelului mării și a cutremurelor urmate de valuri mareice uriașe, sfârșind prin a fi acoperit de ape. În total, aproximativ 110 kilometri pătrați din Delta Nilului a dispărut sub mare, inclusiv orașul Thonis-Heracleion.

Descoperire arheologică uimitoare într-un oraș antic scufundat. Ce comori au găsit arheologii, care este vechimea lor

O parte dintre obiectele găsite în ruinele unui templu din orașul antic scufundat

Ce au găsit specialiștii lângă coasta Egiptului

Din momentul descoperirii sale, în anul 2000, orașul scufundat a devenit locul preferat pentru numeroase excavări arheologice, cea mai recentă fiind făcută de o echipă de la Institutul European de Arheologie Subacvatică (IEASM), condusă de Franck Goddio, într-o misiune comună cu Ministerul pentru Turism și Antichități din Egipt.

O echipă de arheologi subacvatici și-a concentrat eforturile pe canalul sudic al așezării de sub apele Mediteranei. Aici, specialiștii au descoperit blocuri de piatră și traverse de lemn ale unui fost mare templu ce s-a prăbușit în timpul unui cataclism ce a lovit zona în secolul al II-lea î.Hr.

Citește și: Cele mai mari mistere istorice care probabil nu vor fi rezolvate niciodată: vom găsi vreodată mormântul Cleopatrei sau Chivotul Legământului?

Era vorba de templul dedicat lui Amun, zeul aerului, care era una dintre cele mai importante zeități din panteonul divinităților Egiptului antic.

Realizând importanța templului, excavațiile au scos la iveală o zonă cu obiecte de artă prețioase, inclusiv instrumente ritualice din argint, bijuterii de aur, și recipiente fragile din alabastru pentru păstrarea parfumurilor.

Ce importanță are această descoperire arheologică

„Este extrem de emoționant să descopri asemenea obiecte delicate, ce au rezistat intacte în ciuda violenței și magnitudinii cataclismului”, a spus Franck Goddio, liderul echipei și președintele IEASM, într-o declarație pentru IFLScience.

La o distanță mică de templu, arheologii au mai găsit ruinele unui sanctuar grec închinat zeiței iubirii, Afrodita, unde se aflau, de asemenea, importante obiecte din bronz și de ceramică.

Citește și: Prima oră măsurată vreodată a fost în Egipt: cum a influențat modul în care vedem trecerea timpului

Thonis-Heracleion este doar unul dintre orașele de la Mediterana ce a fost explorat de echipa de cercetători. În altă parte a Egiptului, specialiștii fac eforturi, de asemenea, pentru a investiga ruinele scufundate ale unul alt vechi orș antic egiptean, Canopus, dar și ale unor zone din vechea capitală Alexandria ce s-au scufundat, la rândul lor, sub apele mprii.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele