25 aug. 2023 | 13:37

Descoperire arheologică fără precedent, a fost găsit locul uciderii lui Ioan Botezătorul. Unde se află, ce s-a întâmplat acolo, de fapt

ACTUALITATE
Descoperire arheologică fără precedent, a fost găsit locul uciderii lui Ioan Botezătorul. Unde se află, ce s-a întâmplat acolo, de fapt

Pe 29 august, creștinii marchează Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a fost vărul și Înaintemergătorul lui Iisus Hristos. Ioan a fost arestat, apoi ucis prin decapitare de regele Irod Antipa, prins în capcana unei promisiuni făcută Salomeei, fiica soției sale, Irodiada. Un arheolog maghiar, Győző Vörös, pretinde că a descoperit locul omorârii Sf. Ioan Botezătorul, ceea ce ar fi una dintre marile descoperiri arheologice ale acestui secol.

Descoperire arheologică fără precedent, a fost găsit locul uciderii lui Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul este unul dintre personajele majore ale Noului Testament. Venit pe lume cu 6 luni înainte Nașterea Domnului, Ioan are văr de gradul II cu Iisus Hristos, mama lui, Elisabeta, fiind verișoara Fecioarei Maria. El a vestit venirea lui Hristos, apoi l-a botezat în apele Iordanului.

După ce a criticat aspru căsătoria regelui Irod Antipa – fiul regelui Irod cel Mare, cel care a înălțat Al Doilea Templu și a ordonat uciderea pruncilor înainte de Nașterea Domnului – cu cumnata sa, Irodiada, a fost arestat și întemnițat la Machaerus, în Iordania de azi, supranumită „Fortăreața Neagră”.

Acest lucru este consemnat de istoricul iudeo-roman Iosif Flavius, în lucrarea „Antichități iudaice” (Cartea 18, cap. 5, 2), care s-a născut în jurul datei morții lui Ioan.

Evangheliile lui Marcu și Matei consemnează evenimentul uciderii lui Ioan Botezătorul. Conform acestora, fiica vitregă a regelui Irod Antipa, Salomeea, la îndemnul mamei sale, Irodiada, i-a cerut capul acestuia în schimbul unui dans făcut în fața lui Irod și a oaspeților săi, la o petrecere ocazionată de ziua de naștere a regelui.

„Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi şi îţi voi da”, se scrie în Evanghelia după Marcu (6:21).

Descoperire arheologică fără precedent, a fost găsit locul uciderii lui Ioan Botezătorul. Unde se află, ce s-a întâmplat acolo, de fapt

Sala tronului lui Irod Antipa, locul unde Salomeea a dansat pentru acesta cerând capul lui Ioan Botezătorul ar fi fost descoperit în Machaerus, în Iordania de azi

Unde se află, ce s-a întâmplat acolo, de fapt

Deși cunoștea popularitatea de care se bucura Ioan în rândul iudeilor, Irod Antipa a fost nevoit să se țină de promisiune, astfel că Ioan Botezătorul a fost decapitat, iar capul său a fost oferit Salomeei pe o tipsie de argint.

„Şi regele s-a mâhnit adânc, dar pentru jurământ şi pentru cei ce şedeau cu el la masă, n-a voit s-o întristeze / Și îndată trimiţând regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul / Și acela, mergând, i-a tăiat capul în temniţă, l-a adus pe tipsie şi l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale”, se scrie în aceeași Evanghelie (6:26-28)

Ulterior, trupul i-a fost recuperat de creștini și înmormântat. În acest context, arheologul maghiar, Győző Vörös, autor al cărții „Sfântul Pământ al Arheologiei” pretinde în lucrare că ar fi descoperit sala unde Salomeea i-a dansat regelui Irod și unde, conform unor interpretări, a fost efectiv ucis Ioan Botezătorul.

Aceasta s-ar afla în zona Machareus din Mkawer, o așezare din Iordania de azi, unde se află ruinele fortăreței-închisoare de pe vremea regelui Irod Antipa. De altfel, Vörös este și directorul Supravegherii și Săpăturilor din situl arheologic Machaerus.

El a găsit ceea ce pare să fi fost o curte din jurul tronului lui Irod  – o nișă de formă arcuită ce ar fi făcut parte din tron. Acest lucru a dus la concluzia că acea curte juca un rol foarte important și, cel mai probabil, a fost locul menționat în Biblie unde a dansat Salomeea, a notat Live Science.

Deși această descoperire este uimitoare, nu toți specialiștii sunt de acord cu concluziile lui Vörös. Jodi Magness, profesor de studii religioase la Universitatea din Carolina de Nord, speră ca descoperirea să fie confirmată, dar a declarat că nișe similare au fost descoperite tot la Machaerus, dar nu au fost identificate ca făcând parte din tronul

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele