30 sept. 2023 | 10:27

Descoperire arheologică de excepție în România. Morminte romane de 2000 de ani, unde au fost găsite, ce conțineau

ACTUALITATE
Descoperire arheologică de excepție în România. Morminte romane de 2000 de ani, unde au fost găsite, ce conțineau

O descoperire de excepție a fost făcută la Constanța, în timpul lucrărilor la Spitalul Modular din municipiul de la malul mării. Este vorba de opt morminte de incinerație și înhumație din perioada romană, în care au fost găsite rămășițe umane și mai multe obiecte și fragmente ceramice.

Morminte romane vechi de aproape 2.000 de ani, găsite în România

Constanța este numele actual al vechii cetăți Tomis, localitate cucerită de romani în anul 71 î.Hr. Aproximativ două secole și jumătate mai târziu, a fost redenumită Constantiniada, după numele sorei împăratului Constantin cel Mare, cel care a făcut din creștinism religia oficială a Imperiului Roman de Răsărit, viitorul Imperiu Bizantin.

De curând, după startul lucrărilor de construcție a noului Spital Modular din Constanța, au fost descoperite vestigii arheologice. Ulterior, lucrările au fost sistate, arheologii preluând responsabilitatea executării de săpături de specialitate în perimetrul respectiv, în urma cărora au fost descoperite 8 morminte datând din perioada romană.

„După obținerea autorizației de cercetare arheologică de la Ministerul Culturii și începerea săpăturilor propriu-zise, în timpul execuției lucrărilor la Spitalul Modular au fost descoperite vestigii arheologice.

Săptămâna aceasta, în timpul desfășurării cercetării arheologice, săpăturile au scos la iveală, până în acest moment, existența a 8 morminte de incinerație și de înhumație, din perioada romană (secolele II-III d.Hr.)”, a anunțat Primăria Constanța într-o postare pe Facebook.

Descoperire arheologică de excepție în România. Morminte romane de 2000 de ani, unde au fost găsite, ce conțineau

În morminte au fost găsite și fragmente de ceramică și mărgele de sticlă

Ce conțineau locurile de incinerație și înhumație

Comunicatul mai precizează că în interiorul mormintelor au fost găsite rămășițe umane, precum și mărgele din sticlă și fragmente ceramice

„În interiorul acestora, pe lângă rămășițele umane, s-au găsit mărgele de sticlă și obiecte și fragmente ceramice. Vestigiile de acest tip sunt apariții frecvente pentru zona noastră”

În acest moment, în perimetrul dedicat cercetării arheologice, lucrările au fost sistate, continuă cercetarea arheologică, dar acest fapt nu împiedică desfășurarea celorlalte lucrări.

Întreaga zonă în care se află Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este situată în perimetrul Necropolei orașului antic Tomis. În timpul executării altor construcții din zonă, în anii anteriori, au mai fost descoperite astfel de morminte, iar lucrările au continuat.

Conform specialiștilor, procedura este ca, în momentul unor astfel de descoperiri, să fie ridicate rămășițele umane și obiectele găsite, iar locul este redat lucrărilor curente”, a mai precizat Primăria Constanței.

Conform instituției, etapa I a construirii Spitalului Modular s-a finalizat și acum lucrările continuă la interior: realizarea instalației electrice și a celei sanitare, a sistemului de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), urmate de dotarea viitoarei unități spitalicești.

Valoarea noului Spital modular este de 10 milioane de euro. Corpul modular va avea 52 de paturi dintre care 10 vor fi de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) si va fi dotat cu RMN, computer tomograf, farmacie și laborator.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele