11 apr. 2023 | 12:14

Decizie majoră în plină criză energetică, cu efecte și asupra României. „Riscurile unei catastrofe nu pot fi controlate 100%”

ULTIMA ORĂ
Decizie majoră în plină criză energetică, cu efecte și asupra României. „Riscurile unei catastrofe nu pot fi controlate 100%”

O decizie majoră cu efecte și asupra României a fost luată de Germania, în plină criză energetică. Berlinul a anunțat că ultimele trei centrale nucleare ce mai funcționează vor fi închise, într-un efort al țării de a face tranziția către energia verde.

Germania renunță la energia nucleară

Centrala nucleară de la Bade-Wurtemberg, centrala Isar 2 și centrala de la Emsland vor fi închise săptămâna aceasta. Astfel, Berlinul pune în practică hotărârea de a renunța la energia nucleară ce a fost adoptată în anul 2002 și ulterior accelerată de Angela Merkel în 2011, după catastrofa de la Fukushima.

„Chiar şi într-o ţară care dispune de tehnologie de vârf, cum este Japonia, riscurile legate de energia nucleară nu pot fi controlate în proporţie de 100%”, justifica la acea vreme fostul cancelar german.

Durata de funcționare a ultimelor reactoare ar fi trebuit să se încheie la data de 31 decembrie 2022, dar a fost prelungită până la 15 aprilie 2023 de către guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz, din care fac parte şi verzii.

Motivul deciziei de a prelungi durata de funcționare a centralelor nucleare din Germania a fost reprezentat de prețurile ridicate la energie și de riscul Germaniei care s-a confruntat cu riscul de oprire a uzinelor și lipsa căldurii în plină iarnă, în contextul în care țara nu apela la gazele naturale rusești.

Următorul obiectiv major al Germaniei pentru tranziția către energia verde

Ultimele centrale nucleare ale Germaniei au furnizat 6% din energia produsă anul trecut în această țară, în contextul în care în 1997 ponderea energiei nucleare în mixul energetic a fost de 30,8%. În paralel, ponderea regenerabilelor a crescut de la mai puţin de 25% în urmă cu un deceniu, la 46% în 2022.

Următorul obiectiv major al Germaniei în tranziția către energia verde, ce ar avea efecte și asupra României, prin reducerea nivelului de poluare în Europa, este renunțarea la centralele pe cărbune, până în anul 2038. Până în 2030, Berlinul ar trebui să închidă un număr important din totalul acestor centrale.

Germania se bazează în continuare pe cărbune pentru o treime din producția sa de energie electrică, înregistrând o creştere de 8% anul trecut, pentru a compensa lipsa gazelor ruseşti.

Pe parcursul anilor următori, Germania trebuie să instaleze patru până la cinci centrale eoliene în fiecare zi pentru a-şi acoperi nevoile energetice. Anul trecut au fost instalate în total 551 de unități.