Decizie a judecătorului în cel mai mare scandal de corupție din Uniunea Europeană. Eva Kaili rămâne după gratii
Eva Kaili, europarlamentarul grec aflat în centrul scandalului de corupție care a cuprins Parlamentul European, a primit ordin să rămână în închisoare pentru cel puțin încă o lună.
Decizia a fost luată de un judecător belgian după ce Kaili s-a prezentat joi la o audiere.
„În ordonanța sa din această dimineață, camera preliminară a confirmat arestul preventiv al lui E.K.”, se arată într-un scurt comunicat de presă al Parchetului federal belgian, folosind inițialele acuzatului.
Kaili are dreptul de a face apel la această decizie în termen de 24 de ore.
În timpul audierii, Kaili a părut epuizată și nu și-a putut stăpâni lacrimile când a vorbit despre fiica sa de 23 de luni, a declarat pentru Euronews o sursă care cunoaște procesul judiciar, sub rezerva anonimatului.
„Ceea ce a trăit doamna Kaili în celula de la secția de poliție federală din Bruxelles seamănă cu vremurile medievale”, a declarat avocatul ei, Michalis Dimitrakopoulos, insistând asupra faptului că este nevinovată.
„Nu a putut nici măcar să doarmă, acest lucru era interzis, a stat în frig, i-au luat haina, a fost lăsată într-o cameră rece și i s-a refuzat o a doua pătură și nu i s-a permis să se spele. Toate acestea sunt torturi”.
Patru persoane aflate în detenție
Kaili a fost arestată la 9 decembrie și acuzată de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani.
Legiuitorul grec este suspectat că a acceptat „sume mari” de bani și cadouri în cadrul unei operațiuni ilicite de lobby, care ar fi implicat Qatar și Maroc, cu scopul de a influența elaborarea politicilor UE.
Până la 150 000 de euro în numerar ar fi fost găsiți în locuința lui Kaili din Bruxelles, pe care o împărțea cu partenerul ei de viață, Francesco Giorgi, și cu fiica lor.
Arestarea sa a șocat Bruxelles-ul și a dus la demiterea sa din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.
În afară de Kaili, trei persoane rămân în închisoare în cadrul anchetei în curs: Francesco Giorgi, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri și directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca.
Autoritățile belgiene au cerut ridicarea imunității pentru alți doi eurodeputați socialiști: Marc Tarabella (Belgia) și Andrea Cozzolino (Italia). Ambii neagă orice abatere.
Panzeri, presupusul lider al rețelei, a semnat săptămâna aceasta un acord cu autoritățile belgiene prin care și-a recunoscut vinovăția și a fost de acord să împărtășească detalii „revelatoare” și „substanțiale” cu anchetatorii.
Nu este clar dacă înțelegerea lui Panzeri a avut vreo influență asupra deciziei de respingere a cererii Evei Kaili.
Avocatul lui Panzeri a declarat că italianul a mărturisit că a participat la „acte de corupție în legătură cu Qatarul și în legătură cu Marocul” și că a fost „cel puțin unul dintre liderii unei organizații care a avut ca unul dintre obiectivele sale să corupă oameni”.
Qatarul și Marocul au contestat vehement aceste afirmații.