07 apr. 2023 | 14:55

De unde vine celebrul salut vulcanian al lui Spock: actorul Leonard Nimoy, „responsabil” pentru legenda Star Trek

ACTUALITATE
De unde vine celebrul salut vulcanian al lui Spock: actorul Leonard Nimoy, „responsabil” pentru legenda Star Trek

Iubitul personaj din Star Trek: The Original Series, Spock (interpretat de Leonard Nimoy) a dat naștere salutului Vulcanian în episodul „Amok Time” și, de atunci, a devenit o „marcă înregistrată” Star Trek.

Spock a fost singurul personaj păstrat din episodul pilot „The Cage”, deși Nimoy și creatorul seriei, Gene Roddenberry, au reelaborat împreună personajul.

Stoicul Spock s-a dovedit să aibă chimie cu căpitanul James T. Kirk (interpretat de William Shatner), ceea ce a mers la public „ca uns”.

Cum a schimbat Leornard Nimoy franciza Star Trek pentru totdeauna

Vulcanienii au fost, probabil, specia extraterestră care a prins cel mai bine în Star Trek: The Original Series, datorită popularității lui Spock.

Împreună cu Kirk și Dr. Leonard „Bones” McCoy (interpretat de DeForest Kelley), personajul a dus legenda pe culmile succesului.

Așa cum menționam anterior, sloganul a fost rostit pentru prima dată în episodul „Amok Time”, din sezonul 2, din Star Trek: The Original Series. Episodul ni-l prezintă pe Spock suferind de Pon farr, adică ciclul biologic de împerechere Vulcanian, care se întâmplă la șapte ani.

Odată ce ajunge pe Vulcan, logodnica lui Spock, T’Pring care pare să nu-l mai vrea pe Spock și îl manipulează pe acesta să se lupte cu Kirk.

Crezând că l-a ucis pe Kirk, Spock îi spune lui T’Pring „Live long and prosper” (ro: trăiește o viață îndelungată și prosperă).

Scenaristul episodului „Amok Time”, Theodore Sturgeon, este creditat pentru această expresie. De altfel, ziceri similare au existat în cultura umană de secole, de la egiptenii antici până la piesele lui William Shakespeare. Totuși, motto-ul a fost adaptat culturii moderne.

În ceea ce privește celebrul salut Vulcanian, acesta își originile în copilăria lui Leonard Nimoy. Pe vremea când era mic, Nimoy l-ar fi văzut pe un rabin evreu săvârșind o binecuvântare cu gestul mâinii pe care îl va adapta, în cele din urmă, pentru Spock.

Salutul Vulcanian a devenit, în cele din urmă, atât de popular încât a fost adăugat inclusiv în emoji-urile de pe rețele de socializare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele