06 sept. 2023 | 16:19

De unde au venit populațiile amerindiene în America, de fapt. Ce au descoperit cercetătorii, legătura cu ADN-ul

ACTUALITATE
De unde au venit populațiile amerindiene în America, de fapt. Ce au descoperit cercetătorii, legătura cu ADN-ul

Cele două Americi au fost populate pentru prima oară cu mii și mii de ani în urmă. Teoria acceptată în ultima sută de ani spune că primii oameni au ajuns în aceste zone prin strâmtoarea Bering, în timpul unei glaciațiuni ce a dus la scăderea nivelului apelor și crearea unei zone de uscat între coastele Siberiei și cele ale Alaskăi. Un studiu recent a arătat că au existat cel puțin două valuri migratoare în timpul ultimei Ere Glaciare, dar punctul lor de pornire și ruta urmată sunt diferite de ceea ce se credea până acum.

De unde au venit populațiile amerindiene în America, de fapt

Noul studiu s-a bazat pe analiza ADN-ului mitocondrial și arată că primele grupuri de oameni au ajuns în America în cel puțin două valuri migratoare, ei provenind din China și Japonia, în timpul ultimei Ere Glaciare.

Anterior, se acceptase ideea că un prim val migrator provenind din nord-estul Asiei, care a venit prin strâmtoarea Bering, a populat America Centrală şi America de Sud. Al doilea val migrator, originar din Asia de Est, a străbătut acelaşi drum şi se află fără la originea morfologiei craniene care caracterizează populaţiile amerindiene actuale.

Echipa de cercetători a analizat descendența primilor nativi americani de-a lungul continentelor, la acea vreme, observând ADN-ul mitocondrial, ce se transmite exclusiv pe linie maternă.

Specialiștii au folosit 15.000 de probe străvechi și 100.000 de probe contemporane, identificând o descendență comună pentru 216 persoane din ziua de azi și 39 de indivizi din epoca străveche. Ei au creionat arborele genealogic al acestora utilizând datarea cu carbon și comparând mutațiile genetice existente de-a lungul timpului.

Ce au descoperit cercetătorii, legătura cu ADN-ul

„Moștenirea asiatică a americanilor nativi este mai complicată decât se știa înainte”, a spus Yu-Chun Li, antropolog molecular la Academia Chineză de Științe.

„În afară de sursele indicate de studiile anterioare, din Siberia, Australo-Melanesia și Asia de Sud-Est, noi am dovedit că și coasta de nord a Chinei a contribuit la bazinul genetic amerindian”.

Conform autorilor studiului publicat în Cell Reports, primul val migrator a avut loc cu 19.500 – 26.000 de ani în urmă, pe măsură ce vremea tot mai rece a făcut ca nordul coastelor Chinei să devină ostile pentru existența oamenilor.

Cel de-al doilea val a fost plasat cu 11.500 – 19.000 de ani în urmă, într-o perioadă în care populația lumii era în plină creștere, precum și explorarea zonelor cu climă mai blândă.

Surprinzător, în ambele cazuri, autorii studiului cred că oamenii străvechi și-au făcut drum către Americi, mai degrabă prin zona de coastă a Pacificului, decât prin strâmtoarea Bering, ce devenise o zonă uscată în timpul ultimei glaciațiuni.

Pe baza analizei migrațiilor de-a lungul continentului și compararea vârfurilor de săgeți și sulițelor asemănătoare, s-a sugerat că oamenii din Paleolitic din China și Japonia au călătorit de-a lungul marginii nordice a Oceanului Pacific, până au ajuns la coasta de nord-vest a Americii de Nord.

Date fiind asemănările unii cercetători au avansat ideea că americanii nativi sunt descendenții populației Jōmon din Japonia, deși analizele genetice recente au arătat că nu este cazul.

Noul studiu a mai scos la iveală și faptul că mulți oameni din China călătoreau spre Japonia.

„Am fost surprinși să vedem că această sursă ancestrală a contribuit, de asemenea, la bazinul genetic japonez. Aceasta sugerează că legăturile din perioada de final a Pleistocenului dintre Americi, China și Japonia nu se limitau la cultură, ci includeau inclusiv genetica”, a mai spus autorul principal al studiului, Qing-Peng Kong.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele