11 apr. 2023 | 11:02

De frica sărăciei, românii își caută locuri de muncă în plus: mulți vor să lucreze și-n weekend

ACTUALITATE
De frica sărăciei, românii își caută locuri de muncă în plus: mulți vor să lucreze și-n weekend

Pe fondul inflației scăpate scăpate de sub control, românii caută soluții pentru a face rost de mai mulți bani, pentru a face față costului crescut al vieții.

Viața a devenit mai scumpă și mai grea în ultimii ani, motiv pentru care conaționalii noștri fac tot posibilul pentru a-și suplimenta veniturile.

Din acest motiv, joburile suplimentare sunt la mare căutare, după cum relevă analizele realizate pe piața muncii de platformele de recrutare online.

Specialiștii în piața muncii spun că românii sunt extrem de interesați în această perioadă de munca part-time. Astfel, pot câștiga un venit suplimentar peste salariul pe care îl obțin de la jobul principal.

Românii, dispuși să muncească mai mult, din cauza lipsei banilor

„Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanțial crescut în căutările făcute de candidați pe cuvintele cheie „part time” și „locuri de muncă de weekend”. Dacă pentru primele avem o creștere de peste 50% față de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulți români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieții, motiv pentru care caută variante prin care să câștige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunță, totodată, o avalanșă de aplicări pe locurile de muncă part time sau pe cele project based în perioada care urmează”, menționează Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

De altfel, cele mai multe opțiuni pentru cei care vor să-și completeze veniturile prin intermediul unui al doilea job, cu jumătate de normă, sunt din domeniul arte / entertainment. Urmează retail, servicii, transport / logistică, industria alimentară și turism.

„Una dintre explicații stă, desigur, în faptul că decizia de a impozita locurile de muncă part-time la nivelul salariului minim pe economie a fost luată în a doua jumătate a anului trecut, astfel încât ce vedem acum este o continuare a tendinței angajatorilor de a rămâne moderați pe acest subiect”, subliniază Roxana Drăghici.