29 sept. 2023 | 13:09

De ce zațul de cafea nu trebuie aruncat. Ce poți face cu el, vei fi surprins de beneficiile lui

TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ & DIGITAL
Share
De ce zațul de cafea nu trebuie aruncat. Ce poți face cu el, vei fi surprins de beneficiile lui

Dacă vrei să arunci zațul de cafea poate ar trebui să te mai gândești o dată. Cercetări recente arată că sunt multe lucruri de făcut cu aceste resturi, inclusiv cu frunzele de ceai folosite pentru prepararea respectivei băuturi.

Ce poți face cu zațul de cafea

De obicei, aruncăm zațul de cafea, mai ales dacă nu avem de gând ca o ghicitoare să ne arate viitorul în urmele lăsate de el în ceașcă. Același lucru obișnuim să-l facem și cu frunzele de ceai pe care le folosim pentru prepararea acelei băuturi.

Dar un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea King Faisal din Arabia Saudită a arătat că dacă adaugăm zațul de cafea sau frunzele de ceai în blatul următorului tort pe care ai vrea să-l prepari, acesta va ieși mult mai delicios, dar și mai sănătos.

Citește și: De ce să nu bei cafea la prima oră. Detaliul mai puțin știut despre băutura menită să te trezească

„Prin încorporarea zațului de cafea sau a resturilor de frunze de ceai într-un amestec de prăjitură sau tort, valoarea nutrițională a acelor produse poate fi îmbunătățită, aducând și beneficii suplimentare sănătății celor care le consumă”, au scris cercetătorii în studiul publicat în ACS Omega.

„Prezența compușilor bioactivi din acele resturi contribuie, de asemenea, la sporirea acțiunii antioxidante și întârzie creșterea microbiană pe durata depozitării produsului”, au adăugat aceștia.

La ce sunt bune frunzele de ceai folosite

Cafeaua și ceaiul sunt cele mai populare băuturi din lume, asigurând pentru nenumărați oameni doza zilnică de antioxidanți, antiinflamatoare, fibre și chiar câțiva compuși bioactivi cu beneficii cognitive și cardiovasculare.

Din păcate, felul în care majoritatea dintre noi face aceste băuturi produce o cantitate mare de resturi. Astfel, circa 90% din produsele de cafea și ceai sunt aruncate la gunoi.

Dar, în ultimii ani, oamenii de știință au căutat modalități de diminuare ori stopare a acestei risipe și de folosire mai bună a acelor resturi. Recent, un alt studiu a descoperit că prin adăugarea de cafea măcinată carbonizată în ciment, acest lucru sporește rezistența materialului cu 30%.

Citește și: La ce este bun zațul de cafea. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu construcțiile

În plus, aceleași resturi de cafea sau ceai pot îmbunătăți mâncarea. În 2020, experții au explorat ideea ca prin adăugarea de zaț de cafea în prăjiturile fără gluten să fie sporită valoarea nutrițională a acestora.

De asemenea, anul acesta, un alt studiu a adăugat ceai verde la brioșe pentru a vedea dacă flavonoidele din frunze persistă după ce sunt băgate în cuptor. Flavonoidele sunt compuși importanți ai plantelor, cu potențiale proprietăți anticancerigene, antioxidante, antiinflamatoare și antivirale.

Beneficiile resturilor din cele mai populare băuturi din lume

Cel mai recent studiu a analizat dacă zațul de cafea sau resturile de ceai își mențin proprietățile antioxidante după ce sunt fierte și măcinate și dacă acel material rezultat poate fi folosit la sporirea valorii nutriționale a prăjiturilor.

Când cercetătorii au folosit au scufundat ceai negru și cafea Arabica în apă distilată fiartă timp de 10 minute, ei au descoperit că resturile uscate ulterior încă aveau procente însemnate din compușii fenolici inițiali, inclusiv flavonoide.

Pulberea de ceai, de exemplu, a păstrat până la 73% dintr-un fenol numit theaflavine, care este un puternic antioxidant recomandat celor cu colesterol ridicat, obezitate sau boli de inimă.

Citește și: Cafeaua poate face minuni pentru creier: descoperirea fascinantă a cercetătorilor

La rândul său, zațul de cafea, a reținut aproape 64% dintr-un antioxidant numit 1-acid caffeoylquinic, ce este, de asemenea, cunoscut pentru beneficiile sale aduse sănătății.

În plus, după două săptămâni de depozitare, prăjiturile îmbunătățite prin zațul de cafea și frunzele de ceai au prezentat o creștere microbiană mult mai mică decât prăjiturile ce nu înglobau acele resturi. Acest lucru se datorează efectului inhibitor asupra înmulțirii bacteriilor al respectivilor antioxidanți.