De ce torc pisicile, de fapt: explicația din spatele simpaticului obicei al micilor feline
Cel mai frecvent zgomot scos de feline, torsul, este mult mai misterios decât ți-ai putea imagina vreodată, iar acest lucru le-a dat bătăi de cap oamenilor de știință, de-a lungul timpului.
Ceea ce știm (sau credem că știm) este că o pisică care toarce este o pisică fericită, iar acest lucru poate fi adevărat, însă nu de fiecare dată.
Tony Buffington, expert în pisici și medic veterinar la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat pentru Wired, în 2015:
„Tot comportamentul depinde de istorie, context și așteptări. Este naiv să crezi că pisicile pot toarce doar dintr-un singur motiv, este ca și cum ai crede că oamenii pot râde doar dintr-un singur motiv”, a spus veterinarul.
„Am fost martor la o mulțime de pisici care torceau când mureau”, a declarat, la rândul său, fotograful Marjan Debevere pentru BBC Future, în 2018.
Cu alte cuvinte, torsul poate însemna aproape orice.
De fapt, primul sunet de acest fel scos de pisoi, la doar câteva zile de la naștere, nu are nimic de-a face cu fericirea, fiind, mai degrabă un factor de orientare, astfel încât mama să știe că trebuie hrănit.
Problema este că pisicile au fost mai puțin studiate, de-a lungul timpului, atenția oamenilor de știință fiind îndreptată spre câini, în general.
„La începutul anilor 2000 am emis ipoteza că torsul are alte scopuri în afară de comunicare”, a spus Gary Weitzman. „Este probabil ca torsul să aibă proprietăți de comunicare, de liniștire și de vindecare”.
Torsul pisicii, benefic inclusiv pentru oameni
„Cred că torsul pisicii are un mare beneficiu pentru oameni”, a mai spus Weitzman. „Lăsând deoparte beneficiile fiziologice, am răspuns întotdeauna la efectele psihologice ale acestui sunet. Ne calmează și ne face plăcere, ca și cum ne-am uita la valuri pe o plajă”.
Conform anumitor studii, prezența unei pisici într-o casă poate fi benefică, de vreme ce reduce riscul anumitor boli cardiovasculare. Evident, este nevoie de mai multe studii pentru a „bate în cuie” această teorie.
Să nu crezi, totuși, că pisicuța ta toarce în poală doar pentru a te vindeca. S-ar putea spune că acest comportament este un fel de win-win. Oricare ar fi, de fapt, adevărul, fiecare om ar trebui să adopte cel puțin o pisicuță.