De ce suntem tot mai săraci, deși politicienii se laudă că economia crește și lucrurile merg spre bine. Românii o duc din ce în ce mai rău
Politicienii se laudă cu creștere economică, însă realitatea este că nivelul de trai al populației scade de la an la an. Cu toate că există succese economice, autoritățile admit că este nevoie de mai mulți bani la buget. Este și cazul guvernului Ciolacu, care a decis să impună noi taxe pentru a diminua deficitul bugetar.
Avem creștere economică, dar suntem tot mai săraci
Dar același Marcel Ciolacu se laudă cu performanțele economiei românești, la fel ca toți premierii din ultimii ani. Și Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, a lăudat creșterea economică, spunând că România este peste Grecia și la egalitate cu Portugalia și Ungaria privind PIB-ul pe cap de locuitor.
Totuși, cifrele Eurostat spun că românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană.
În 2022, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială o avea România, cu 34,4%, urmată de Bulgaria, cu 32.2%, Grecia și Spania, ambele cu 26%.
Economistul Radu Nechita, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a vorbit pentru Adevărul despre ironia faptului că avem creștere economică, dar oamenii o duc din ce în ce mai rău.
„PIB-ul măsoară ce se întâmplă astfel: dacă tu, ca stat, iei împrumt 100 de miliarde și cheltui 100 de miliarde, tu vei mări probabil PIB-ul cu 100 de miliarde.
Dar este o creștere făcută pe datorie. Dă bine anul ăsta, te poți lăuda, dar mai târziu cineva va trebui să plătească aceste împrumuturi.
Deja doar dobânzile la creditele la datoria publică au ajuns să coste foarte scump, reprezintă un procent consistent din cheltuieli.
Iar lucrurile se vor agrava pentru că datoria publică va fi tot mai mare, dobânzile în perioada asta inflaționistă pe care o anticipăm pe perioada următoare nu vor scădea, deci vor rămâne în continuare la niveluri ridicate și nu justifică nicidecum optimism”, spune Nechita.
El a spus că în PIB sunt toate veniturile la grămadă, și din sectorul public, și din cel privat. Astfel încât există o creștere economică, însă dacă e făcută pe împrumuturi, e o creștere artificială.
„Iar până când de aceste creșteri ale PIB pe cap de locuitor va ajunge să profite și populația, cu siguranță va mai trece mult timp. Asta și pentru că fructele creșterii economice sunt foarte, foarte repede transferate de la cei care le generează, sectorul privat, către cei care sunt în sectorul public”, mai spune profesorul.